Az AstraZeneca vakcinájának beoltását folytatja többek között Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália.

A skandinávok hétfőn döntenek az ügyben

Nem sokkal azután, hogy az AstraZeneca vakcináját biztonságosnak nyilvánította az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), több ország is újra elkezdi használni az oltóanyagot – olvasható a vakcinagyártó cég szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Noha elővigyázatosságból számos ország felfüggesztette az AstraZeneca vakcinájának használatát, többek között Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália az EMA vizsgálata után folytatja az oltás használatát.

Astrazeneca Vakcina Mellekhatasa Tunetei Veszelyes
Mácsi Bernadett közegészségügyi-járványügyi szakügyintéző mutat egy doboz újonnan érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályán Miskolcon 2021. március 8-án / Fotó: Vajda János / MTI

Írországból pénteken várható bejelentés az ügyben, míg Svédország és Norvégia a jövő héten dönt majd, írja a Telex.

Az AstraZeneca vakcinájának használata veszélytelen a cég szerint

Az országok korábban azért szüneteltették az AstraZeneca használatát, mert felmerült a gyanú, hogy az oltás vérrögképződést okozhat. Bár az EMA nem talált bizonyítékot, hogy az AstraZeneca hozzájárulna vérrögök kialakulásához, de azt is megjegyzik, előfordulhat, hogy növelheti a nagyon ritkának számító agyi vénás sinustrombózis (CSVT) kialakulásának esélyét. Ennek azonban kicsi az esélye.

Kapcsolódó cikk

Az AstraZeneca az elmúlt napokban többször is tagadta, hogy a vakcinájuk veszélyes lenne.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk