Nem is olyan régen arról szóltak a hírek, hogy az Auróra szórakozóhelyen razziát tartott a rendőrség. Azonban most már megvonják a KIOSZK és a Kert engedélyét is.

Bár a rendőrség azt állította, hogy lakossági feljelentésre rohanta le a nyolcadik kerületi közösségi házat, a jelek szerint megfélemlítő akció zajlott a hely ellen. Az Auróra Facebook-bejegyzése azt írja a szombati razziáról:

Szombat este az Auróra Közösségi Házban razziát tartott a rendőrség. Az akcióról a nyilvánosságot és az Auróra munkatársait is úgy tájékoztatták, hogy az intézkedés spontán lakossági bejelentésre történt.

Az intézkedés 14 órán keresztül tartott, mely során minden egyes vendég csak igazoltatás és ruházatának átvizsgálása után hagyhatta el a házat. A mintegy 120 emberből összesen 15 embert állítottak elő, egy részüknél találtak csekély mennyiségű kábítószert.

A droghasználati statisztikák alapján bármelyik budapesti szórakozóhelyen hasonló arányban sikerült volna fogyasztót találni.

Az Auróra egyébként olyan közösségi ház, ahol rendszeresek a kisebbségi jogokkal, civil szervezetekkel kapcsolatos események. Emellett zenei rendezvényeket, kiállításokat, játszóházat szerveznek. A ContextUs számára is több alkalommal biztosított helyszínt a programjaink megszervezéséhez az Auróra (az első versaukciónk vagy éppen az első születésnapunk megünneplése).

És érdekes párhuzam lehet a nemrégiben elfogadott civiltörvény módosítása e kontextusban, ahol ugyan a külföldi támogatások feltüntetésére fűzi fel a kormány a civil szervezetek vegzálását, de ha ezzel nem megy, akkor jöhet a razzia, majd a bezárással való megfélemlítés, ugye.

A KERET alapítója, Kocsis András a mai napon az Aurórában ült, amikor arra lett figyelmes, hogy nem szolgálják ki, ekkor ragadt meg a mobiltelefonját és kapcsolódott az internetre, hogy megtudja, mi áll a dolog hátterében.

A Józsefvárosi Önkormányzat Sajtóirodája megerősítette az Indexnek, hogy Józsefváros hatósága szerdán azonnali hatállyal bezáratja az Auróra utca 9. és 11. alatt bejegyzett Auróra közösségi házakat. Az Aurórát futár által értesítették a végzésről szerdán, azonban érdekes az a tény, hogy

a Pesti Srácok hamarabb hozta le hírként az ügyet 10 perccel, mint ahogyan a futár kézbesítette volna az Aurórának a levelet a végzésről.

A Józsefvárosi Önkormányzat közleménye azt állítja, “az Auróra utca 9. szám alatt működő Auróra Kertnek nincs engedélye kereskedelmi tevékenység megkezdésére és folytatására”.

Lukács Áron, az Auróra sajtóosztályának kommunikációs munkatársa körülbelül a cikkünk megjelenése előtt egy órával tartott tájékoztatót, ahol az újságírók kérdéseire válaszolt.

Megtudhattuk, hogy

az Auróra eddigi működése során semmilyen jogsértést nem követett el, “minden létező hatósági engedéllyel rendelkezett”, a kerthelyiség engedélyét 16 személyes találkozó után június 9-én kapta meg, ami a szerdai napig érvényben is volt.

Az épületben működő vendéglátóhelyet és a kertet két külön indoklással záratták be.

Lukács Áron elmondta, a szórakozóhely szerdán három végzést is kapott: egyet az Auróra utca 9. és 11. alatt a Marom Klub Kft. által működtetett vendéglátóipari egységek bezáratásáról, itt az az indoklás, hogy

az üzlet működésével kapcsolatban büntetőjogi eljárás van folyamatban. A hely ellen futó eljárásról az Auróra nem tud. 

A bezáratást június 28-án keltezték, majd azonnal, aznap kézbesítették.

A másik végzés arról szólt, hogy a kertben működő vendéglátó egység korábban megadott engedélyét visszavonták, mert a benne található épületek alapterülete meghaladja a 20 négyzetmétert, pontosan 20,1 és 26 négyzetméter területűek.

A Kert engedélyének megvonását viszont június 19-én keltezték és 28-án kézbesítették, így a fellebbezés lehetősége is elveszett. Ennek ellenére fellebbeznek és bírósági keresetet is benyújtanak, az eljárást nem tartják jogszerűnek, mondta Lukács. Viszont vendéglátói tevékenységüket az engedély hiányában nem folytatják.
 
Az Auróra vezetősége érdekelt a Bánkitó Fesztivál körül is. Mint fentebb írtuk, a Pesti Srácok kormányközeli hírportál, a propaganda-gépezet egyik égisze 10 perccel korábban hozta le, hogy az Aurórát bezárják. Ám ami tovább árnyalja a kapcsolatot, hogy Jurák Kata, a Pesti Srácok főmunkatársa két nappal ezelőtt vette górcső alá a fesztivált, és természetesen pozitívumot nem nagyon tudunk olvasni a cikkben.
 
Az Auróra mellett máris tüntetés szerveződik. A szervezők azt írják az esemény leírásában, hogy ha fontosnak tartod az Auróra működését, társadalmi szerepvállalását, csatlakozz!
 
Az Auróra sajtótájékoztatóját itt tudjátok megnézni:

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet