Nézem Képzőművészet Banksy: "A színes bőrű embereket cserben hagyta a rendszer"...

Banksy: “A színes bőrű embereket cserben hagyta a rendszer” – Erős képpel áll ki a Black Lives Matter mellett

Promóció

Mondhatni borítékolható volt, hogy a legismertebb utcai művész, Banksy is “megszólal” George Floyd halála kapcsán. 

Eleinte be akarta fogni a száját

Promóció
- Advertisement -

Banksy legfrissebb alkotásával kifejezte a támogatását a Black Lives Matter mozgalom mellett – írja a The Guardian. Az Instagramra posztolt kép kapcsán az ismert kortárs képzőművész arról írt, eleinte úgy volt a dologgal, hogy inkább befogja a száját, és figyel azokra a feketékre, akik az őket érő elnyomásról beszélnek, ám aztán rájött, hogy nem ez a helyes hozzáállás.

/ Fotó: Banksy hivatalos Instagram-oldala

A kép alatt azt írta, hogy “ez nem az ő problémájuk, hanem az enyém. A színes bőrű embereket cserben hagyta a rendszer. A fehér rendszer. Mintha egy felettük lévő csőtörés miatt elázna egy földszinti lakás: az elromlott rendszer megnehezíti az életüket, de nem az ő dolguk megjavítani, nem is tudják megjavítani, mert senki nem engedi be őket az emeleti lakásba. Ez egy fehér probléma. És ha a fehér emberek nem javítják meg, valaki fel fog jönni az emeletre, és berúgja az ajtót.”

Login * Instagram

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

Mint látható a fotón, egy meggyújtott gyertyát ábrázol, amely lángra lobbantja az amerikai zászlót, ezzel kíván emléket állítani a meggyilkolt George Floydnak. A 12 év rabszolgaság rendezőjének, Steve McQueennek két új alkotása is bekerült a Cannes 2020 válogatásába, és mind a kettőt Floydnak ajánlotta.

Napok óta tartanak a tüntetések

Az Egyesült Államokban napok óta tartanak a tiltakozások a rendőri intézkedés során meggyilkolt George Floyd halála, és a rendszerszintű rasszizmus miatt, amire sokadik hasonló halálesetként rávilágított.

Fotók: Az Egyesült Államok-beli antirasszista tüntetések második napja

Bár a polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el, és sokak felháborodására Trump a Nemzeti Gárda bevetésével és gumilövedékekkel fenyegetőzik, a tüntetések nem látszanak csitulni. George Floyd halála miatt, valamint a fekete bőrű lakosság ellen fellépő rendőri brutalitás és a fehér felsőbbrendűséggel átitatott társadalmi berendezkedések ellen tüntetések sorozata kezd kibontakozni az Egyesült-Államokban.

Sőt, azóta átterjedt Európába és Új-Zélandra is. Londonban a legerősebb az USA mellett, ezrek vonulnak utcára. A legerősebb fotókat ebben a cikkünkben mutattuk meg fotógalériánkban. Ebben a cikkünkben pedig bemutattuk Peggy McIntosh fehér amerikai nő megfigyeléseit. McIntosh a ’80-as évek végén, saját megfigyelései alapján gyűjtött össze 20 hétköznapi példát, amely megmutatja, mit jelent a fehérek kiváltsága.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3