Mondhatni borítékolható volt, hogy a legismertebb utcai művész, Banksy is “megszólal” George Floyd halála kapcsán. 

Eleinte be akarta fogni a száját

Banksy legfrissebb alkotásával kifejezte a támogatását a Black Lives Matter mozgalom mellett – írja a The Guardian. Az Instagramra posztolt kép kapcsán az ismert kortárs képzőművész arról írt, eleinte úgy volt a dologgal, hogy inkább befogja a száját, és figyel azokra a feketékre, akik az őket érő elnyomásról beszélnek, ám aztán rájött, hogy nem ez a helyes hozzáállás.

Banksy George Floyd Kep
/ Fotó: Banksy Hivatalos Instagram-Oldala

A kép alatt azt írta, hogy “ez nem az ő problémájuk, hanem az enyém. A színes bőrű embereket cserben hagyta a rendszer. A fehér rendszer. Mintha egy felettük lévő csőtörés miatt elázna egy földszinti lakás: az elromlott rendszer megnehezíti az életüket, de nem az ő dolguk megjavítani, nem is tudják megjavítani, mert senki nem engedi be őket az emeleti lakásba. Ez egy fehér probléma. És ha a fehér emberek nem javítják meg, valaki fel fog jönni az emeletre, és berúgja az ajtót.”

No Title

No Description

Mint látható a fotón, egy meggyújtott gyertyát ábrázol, amely lángra lobbantja az amerikai zászlót, ezzel kíván emléket állítani a meggyilkolt George Floydnak. A 12 év rabszolgaság rendezőjének, Steve McQueennek két új alkotása is bekerült a Cannes 2020 válogatásába, és mind a kettőt Floydnak ajánlotta.

Napok óta tartanak a tüntetések

Az Egyesült Államokban napok óta tartanak a tiltakozások a rendőri intézkedés során meggyilkolt George Floyd halála, és a rendszerszintű rasszizmus miatt, amire sokadik hasonló halálesetként rávilágított.

Fotók: Az Egyesült Államok-beli antirasszista tüntetések második napja

Bár a polgármesterek kijárási tilalmat rendeltek el, és sokak felháborodására Trump a Nemzeti Gárda bevetésével és gumilövedékekkel fenyegetőzik, a tüntetések nem látszanak csitulni. George Floyd halála miatt, valamint a fekete bőrű lakosság ellen fellépő rendőri brutalitás és a fehér felsőbbrendűséggel átitatott társadalmi berendezkedések ellen tüntetések sorozata kezd kibontakozni az Egyesült-Államokban.

Sőt, azóta átterjedt Európába és Új-Zélandra is. Londonban a legerősebb az USA mellett, ezrek vonulnak utcára. A legerősebb fotókat ebben a cikkünkben mutattuk meg fotógalériánkban. Ebben a cikkünkben pedig bemutattuk Peggy McIntosh fehér amerikai nő megfigyeléseit. McIntosh a ’80-as évek végén, saját megfigyelései alapján gyűjtött össze 20 hétköznapi példát, amely megmutatja, mit jelent a fehérek kiváltsága.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet