Követem Közélet Banksy kitalálta, mi legyen a rabszolgakereskedő ledöntött szobrának sorsa

Banksy kitalálta, mi legyen a rabszolgakereskedő ledöntött szobrának sorsa

Promóció

Banksy szülővárosában, Bristolban is ledöntöttek a Black Lives Matter mozgalom tüntetői egy szobrot, amely a feketék elnyomását jelképezi. A világhírű utcaművész közösségi oldalán tette közzé, hogyan képzeli el a szobor további sorsát.

Banksy szétvágta a gordiuszi csomót

Promóció
- Advertisement -

A Black Lives Matter mozgalom tüntetései immár két hete tartanak Amerikában. Az egyik legelső eredmény, amelyet a tüntetők kiharcoltak, hogy a városokból kezdenek eltűnni az egykori rabszolgakereskedők, rabszolgatartók köztéri szobrai.

Ilyen szobortervet skiccelt fel Banksy / Fotó: Banksy, Instragram

Amerikában és az Egyesült Királyságban az első szobrokat a tüntetők kezdték megrongálni vagy éppen ledönteni, de Donald Trump elnök csillagát is megrongálták a Hírességek sétányán. Hogy elejét vegyék a további vandalizmusnak, maguk a városvezetők, kormányzók kezdeményezték a kétes megítélésű, a rabszolgatartáshoz vagy kereskedelemhez kötődő történelmi személyiségeknek állított emlékművek felülvizsgálatát.

Banksy szerint jó munkát végeztek a képét megrongálók

Egy bristoli ház falán tűnt fel a neves utcai művész alkotása, de alig 48 órát sikerült „élnie”. Legalábbis ebben a formájában. Néhány bristoli úgy gondolta, Banksy ezzel az alkotással, és a Valentin-nap miatt a városnak szentelt figyelemmel próbált meg a környezet nehéz sorsú tagjainak egy mankót adni.

Az egyik első szobordöntés Európában Banksy szülővárosában, Bristolban történt június 7-én, majd a kikötőben a folyóba dobták a fémből készült, megrongált jelképet.

The Child’s Salute & the fall of Edward Colston – Bristol BLM Protests 07/06/20 * Yesterday was one of the most truly incredible movements to be involved in, and I have never been so proud of Bristol and its people ♥️ * This photo captures the moment a young black boy salutes on the podium of the fallen Edward Colston statue. As i’ve already seen, people are so quick to call the protestors “vandals” for tearing the statue down, but think about what it represents. It celebrated a man who was one of the city’s biggest slave traders, a man who contributed to the oppression of black people to this day. I know for sure that the lives of black people in Bristol, as well as the billions of black people all over the world, is more important than a piece of bronze. I hope the fall of this statue, along with protests happening all over the world mark a moment in history.. the end of racism and the start of unity, to give a new chance of life for black people, like this young boy, all over the world ♥️

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

A történtekre, ahogy a koronavírus-járvány esetében is, reagált az ellentmondásos megítélésű streetartos. Az Instagramon osztotta meg arra vonatkozó javaslatát, hogy mit tegyen Bristol városa Edward Colston rabszolgakereskedő ledöntött szobra helyére, aki a Királyi Afrika Társaság kötelékében 80 ezer afrikait adott el rabszolgának.

Edward Colston szobra újragondolva

Az utcaművész ötlete „kielégíti azokat is, akiknek hiányzik a Colston-szobor, és azokat is, akik nem látják szívesen”. A szobor ledöntése után ugyanis vita kerekedett a lakosság körében. A „szoborpártiak” azzal érveltek, hogy a tüntetők a brit történelem egy részét törölték el.

Banksy felesége gyűlöli, mégis otthonról dolgozott – Új képek került ki a netre

Az öt fotó a titokzatos művész Instagram-oldalára került fel. Banksy a képek mellé azt írta: “A feleségem gyűlöli, amikor otthonról dolgozom” – írja a . A patkányok gyakori szereplői a graffitiművész alkotásainak, aki ezúttal feltehetőleg saját otthonát használta “vászonnak”. A fürdőszobában randalírozó patkányok egyike a törölközőtartón függeszkedik, a másik egy vécépapírgurigán fut, míg egy társuk épp a dolgát végzi a vécében.

„Halásszuk ki a vízből, helyezzük vissza a talapzatára, kössünk egy kötelet a nyakára, és csináljunk néhány életnagyságú bronzszobrot a tüntetőkről, amint éppen ledöntik. Mindenki örülhet. Még a nagy napról is megemlékeztünk” – vágta át a gordiuszi csomót ötletével Banksy. Még egy skiccet is mellékelt arról, hogyan is képzeli az új szoborcsoportot.

Login * Instagram

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

Marvin Rees, Bristol polgármestere ezzel ellentétben azt vetette fel, hogy a szobor kerüljön be a városi múzeumba, miután kihúzták a vízből.

Ami a szoborral történt, az a város történetének és a szobor történetének is részét képezi. Nem leplezem, hogy jómagam is, aki egy jamaikai bevándorló fia vagyok, úgy érzem, hogy szobrot állítani a város közepén egy rabszolgakereskedőnek személyes támadás ellenem és a hozzám hasonlók ellen

– osztotta meg véleményét a polgármester.

🎥 : @bestofbristol

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

Június 9-én Londonban a hatóságok eltávolították a West India Quay-ről Robert Milligan, egy másik rabszolgakereskedő szobrát Sadiq Khan, London főpolgármesterének bejegyzése szerint. Egy másik nagy változás lehet Amerikában a rendőrség működését szabályzó törvény szigorítása, amelyre a demokrata párti képviselők már elkészítették javaslatukat.

No Title

No Description

Ahogy arról korábban beszámoltunk, június 6-án Banksy már kiállít a rasszizmus ellen tüntetők mellett. George Floyd és a rasszizmus és rendőrségi agresszió többi áldozatának emlékére közzétette az Instagramon új alkotását, szolidaritását kifejezve a világszerte megszervezett tüntetések résztvevőivel.

Promóció
ForrásDazed
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3