Banksy kitalálta, mi legyen a rabszolgakereskedő ledöntött szobrának sorsa

Banksy szülővárosában, Bristolban is ledöntöttek a Black Lives Matter mozgalom tüntetői egy szobrot, amely a feketék elnyomását jelképezi. A világhírű utcaművész közösségi oldalán tette közzé, hogyan képzeli el a szobor további sorsát.

Banksy szétvágta a gordiuszi csomót

A Black Lives Matter mozgalom tüntetései immár két hete tartanak Amerikában. Az egyik legelső eredmény, amelyet a tüntetők kiharcoltak, hogy a városokból kezdenek eltűnni az egykori rabszolgakereskedők, rabszolgatartók köztéri szobrai.

banksy bristol szobor terv
Ilyen szobortervet skiccelt fel Banksy / Fotó: Banksy, Instragram

Amerikában és az Egyesült Királyságban az első szobrokat a tüntetők kezdték megrongálni vagy éppen ledönteni, de Donald Trump elnök csillagát is megrongálták a Hírességek sétányán. Hogy elejét vegyék a további vandalizmusnak, maguk a városvezetők, kormányzók kezdeményezték a kétes megítélésű, a rabszolgatartáshoz vagy kereskedelemhez kötődő történelmi személyiségeknek állított emlékművek felülvizsgálatát.

Banksy szerint jó munkát végeztek a képét megrongálók

Egy bristoli ház falán tűnt fel a neves utcai művész alkotása, de alig 48 órát sikerült „élnie”. Legalábbis ebben a formájában. Néhány bristoli úgy gondolta, Banksy ezzel az alkotással, és a Valentin-nap miatt a városnak szentelt figyelemmel próbált meg a környezet nehéz sorsú tagjainak egy mankót adni.

Az egyik első szobordöntés Európában Banksy szülővárosában, Bristolban történt június 7-én, majd a kikötőben a folyóba dobták a fémből készült, megrongált jelképet.

https://www.instagram.com/p/CBKl9b7jhEG/

A történtekre, ahogy a koronavírus-járvány esetében is, reagált az ellentmondásos megítélésű streetartos. Az Instagramon osztotta meg arra vonatkozó javaslatát, hogy mit tegyen Bristol városa Edward Colston rabszolgakereskedő ledöntött szobra helyére, aki a Királyi Afrika Társaság kötelékében 80 ezer afrikait adott el rabszolgának.

Edward Colston szobra újragondolva

Az utcaművész ötlete „kielégíti azokat is, akiknek hiányzik a Colston-szobor, és azokat is, akik nem látják szívesen”. A szobor ledöntése után ugyanis vita kerekedett a lakosság körében. A „szoborpártiak” azzal érveltek, hogy a tüntetők a brit történelem egy részét törölték el.

Banksy felesége gyűlöli, mégis otthonról dolgozott – Új képek került ki a netre

Az öt fotó a titokzatos művész Instagram-oldalára került fel. Banksy a képek mellé azt írta: “A feleségem gyűlöli, amikor otthonról dolgozom” – írja a . A patkányok gyakori szereplői a graffitiművész alkotásainak, aki ezúttal feltehetőleg saját otthonát használta “vászonnak”. A fürdőszobában randalírozó patkányok egyike a törölközőtartón függeszkedik, a másik egy vécépapírgurigán fut, míg egy társuk épp a dolgát végzi a vécében.

„Halásszuk ki a vízből, helyezzük vissza a talapzatára, kössünk egy kötelet a nyakára, és csináljunk néhány életnagyságú bronzszobrot a tüntetőkről, amint éppen ledöntik. Mindenki örülhet. Még a nagy napról is megemlékeztünk” – vágta át a gordiuszi csomót ötletével Banksy. Még egy skiccet is mellékelt arról, hogyan is képzeli az új szoborcsoportot.

No Title

No Description

Marvin Rees, Bristol polgármestere ezzel ellentétben azt vetette fel, hogy a szobor kerüljön be a városi múzeumba, miután kihúzták a vízből.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ami a szoborral történt, az a város történetének és a szobor történetének is részét képezi. Nem leplezem, hogy jómagam is, aki egy jamaikai bevándorló fia vagyok, úgy érzem, hogy szobrot állítani a város közepén egy rabszolgakereskedőnek személyes támadás ellenem és a hozzám hasonlók ellen[/perfectpullquote]

– osztotta meg véleményét a polgármester.

Повторюсь!!!Очень интересный и очень захватывающий сезон нас ждёт впереди,потому что интерес к фигурному катанию растёт не по дням,а по часам!И это очень здорово!!!!!

No Description

Június 9-én Londonban a hatóságok eltávolították a West India Quay-ről Robert Milligan, egy másik rabszolgakereskedő szobrát Sadiq Khan, London főpolgármesterének bejegyzése szerint. Egy másik nagy változás lehet Amerikában a rendőrség működését szabályzó törvény szigorítása, amelyre a demokrata párti képviselők már elkészítették javaslatukat.

No Title

UPDATE: The statue of slave trader Robert Milligan has now been removed from West India Quay. It’s a sad truth that much of our wealth was derived from the slave trade – but this does not have to be celebrated in our public spaces. #BlackLivesMatterpic.twitter.com/ca98capgnQ

Ahogy arról korábban beszámoltunk, június 6-án Banksy már kiállít a rasszizmus ellen tüntetők mellett. George Floyd és a rasszizmus és rendőrségi agresszió többi áldozatának emlékére közzétette az Instagramon új alkotását, szolidaritását kifejezve a világszerte megszervezett tüntetések résztvevőivel.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból