A beagle középtermetű kopóféle vadászkutya, az egyik legősibb a vadászatra tenyésztett fajták közül, és igen intelligens. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy egy kutatás szerint 97 százalékos pontossággal szagolta ki a rosszindulatú rákos sejtekkel teli vérmintát.

Beagle a rákkutatás szolgálatában

A pennsylvaniai Lake Erie Oszteopátiás Egyetem (LECOM) élénk nemzetközi érdeklődés középpontjába került legújabb kutatásuknak köszönhetően. Az intézmény kutatói beagle-ök segítségével majdnem tökéletes bizonyossággal voltak képesek a tüdőrák egyes fajtáinak diagnosztizálására.

A kísérletekben résztvevő beagle-ök közül három kutyus 97%-os pontossággal különböztette meg a rosszindulatú rákos sejtekkel teli vérmintát az egészségesektől, adta közre a kutatás erdeményeit a LECOM.

Beagle Kutya Rakkutatas Tudorak
Beagle mint a rákkutatás négylábú úttörője / Fotó: BioScentDX

A nyolchetes kísérleti periódus során három beagle lett kiképkezve. A pozitívmegerősítés-tréning segítségével mindössze ennyi időre volt szükség, hogy a kifinomult szaglású ebek különbséget tudjanak tenni az egyes vérminták között. A kutatók négy kontrollvérmintával, valamint egy rákos plazmákkal teli etetőtálkát szereltek a kísérleti helyiség falaira. Amennyiben az adott beagle képes volt felismerni a rosszindulatú sejtekkel dúsított mintát, jutalomban részesítették. A négylábúak 96,7%-os érzékenységgel és 97,5%-os pontossággal ismerték fel a rákos sejtek jelenlétét.

Négylábú tudóssegédek menthetik meg milliók életét

Mivel a beagle különösképp békés természetű és még nagy lélekszámú kennelekben tartva sem marakszik társaival, kiválóan alkalmas tudományos kutatásokban való részvételre. A kutyáknak mintegy 10 000-szer erősebb szimatuk van az emberénél. Egy beagle orrában pedig 225 millió szagló receptor található, szemben az emberi orrban lévő 5 millióval.

A kísérletek második fázisában a LECOM és a rákkutatásra kifejezetten kutyák bevetését alkalmazó floridai labor, a BioScentDX annak hatékonyságát vizsgálták, hogy páciensek arcmaszkjaiból gyűjtött szövetminták alapján milyen hatékonysággal ismerték fel a négylábú tudóssegédek a mell-, tüdő- és végbélrákos sejteket. Az első eredmények sikeressége azt mutatja, hogy a beagle-ök még a mammográfiás szűrésnél is hamarabb képesek kiszűrni a mellrák jelenlétét.

Top 10 Reasons To Get a Beagle

We've been meaning to make a video like this for a long time. Here it is!

A tervek szerint további kutyafajták bevonásával a rák egyéb megnyilvánulásaira is kiterjesztik majd a kutatásokat. Egyelőre azt is vizsgálniuk kell, hogy pontosan melyek azok a vérben és kilélegzett szövetdarabkákban fellelhető és rákra utaló biomarkerek – biológiai jelzőanyagok –, amelyeket az ebek kiszagolnak.

A kutyák bevonásával végzett, szimatalapú kutatások paradigmaváltást hozhatnak a korai diagnosztizálás terén

– nyilatkozta a kísérletekkel kapcsolatban a LECOM klinikai professzora, a kutatást vezető oszteopata Thomas Quinn.

Az Amerikai Rákellenes Liga felmérése alapján a rákkal összefüggésbe hozható elhalálozások legnagyobb hányadát a tüdőrákos elváltozások okozzák világszerte. Csak az Egyesült Államokban évi mintegy 200 000 tüdőrákos megbetegedést regisztrálnak. A korai diagnózis jelentős mértékben növeli a túlélés esélyét, és mivel a tüdőrákra jellemző hogy az első tünetek csak a betegség előrehaladottabb állapotában jelentkeznek először, rendkívüli jelentősséggel bírna, ha a kutyákkal végzett kutatások eredményesnek bizonyulnának.

Kapcsolódó cikk

Amint sikerül azonosítani a beagle-kutatások során kiszimatolt biomarkereket, az orvosok azt remélik, kifejlesztésre kerülhet egy költséghatékony és a páciensek számára akár a patikákban is elérhető tesztelési módszer.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk