Vágysz néha arra, hogy jeget vagy valami sósat egyél? A szakértők szerint ezek is jelei lehetnek komolyabb dolgoknak, például tápanyaghiánynak. Ezért nagyon fontos figyelni a tested jelzéseit, és ha bármilyen új szokást vagy változást észlelsz magadon, azt ne söpörd a szőnyeg alá.

Hangyamászás-érzés a lábon

Panaszok, Tunetek, Jelek, Eszrevetel 9
/ Fotó: Bright Side
Ha ezt érzed, vagy azt, hogy a lábadat muszáj mozgatnod, az a nyugtalan láb szindróma tünete lehet. Ez a rendellenesség hosszútávon alakul ki, tüneteit leginkább éjszaka érezheted, amikor pihentetni szeretnéd a lábaidat.

A bőr megvastagodása

Panaszok, Tunetek, Jelek, Eszrevetel 8
/ Fotó: Bright Side
A bőrproblémákat sem szabad alábecsülni. Ha a bőr megvastagszik és viszketni kezd, az egy sor problémát jelezhet, például hormonzavart, ekcémát, allergiát. Ha ez a probléma tartósan fennáll, vérvizsgálattal lehet felderíteni a kiváltó okát.

A kézírás megváltozása, a szaglás romlása, túl intenzív álmok

Panaszok, Tunetek, Jelek, Eszrevetel 7
/ Fotó: Bright Side
Mindenki hallott már a Parkinson-kórról, de a tüneteit kevesen ismerik. Remegés, a mozgás lassulása, rossz alvás, rémálmok, a beszéd és a kézírás megváltozása az orvosok szerint mind jelei lehetnek a betegségnek.

Düh és agresszív viselkedés

Panaszok, Tunetek, Jelek, Eszrevetel 6
/ Fotó: Bright Side
A dühkitörések nem mindig a személyiségből fakadnak. Valójában összefüggésben lehetnek a depresszióval is. Ez ugyanis nemcsak enerváltságban vagy levertségben jelentkezik, de agresszív viselkedést is eredményezhet.

Túl sok alvás

Panaszok, Tunetek, Jelek, Eszrevetel 5
/ Fotó: Bright Side
Ezt az állapotot hypersomniának nevezik. A kóros aluszékonyság nem egyenlő a lustasággal. Az alvászavarok egyik formája, de a lefekvés előtt elfogyasztott alkoholos italok is kiválthatják.

Szemszín megváltozása

Panaszok, Tunetek, Jelek, Eszrevetel 4
/ Fotó: Bright Side
Ha valakinek fehér vagy szürke kör jelenik meg a szaruhártyáján, az a 45 év alattiaknál magas koleszterinszintet jelezhet. Önmagában ez a kör ártalmatlan, de jól látható.

Sóvárgás a sós íz után

Panaszok, Tunetek, Jelek, Eszrevetel 3
/ Fotó: Bright Side
Abban semmi különös nincs, ha szereted a sós ételeket, de ha észreveszed magadon, hogy szinte kizárólag a sós íz után sóvárogsz, akkor ideje elgondolkodni, hogy ez miért lehet. Jelezhet vashiányt, vérszegénységet, dehidratációt, de lehet a premenstruációs szindróma tünete is.

Feledékenység, fáradékonyság, libidó csökkenése

Panaszok, Tunetek, Jelek, Eszrevetel 2
/ Fotó: Bright Side

Gyakran depressziónak hiszik, de az orvosok szerint egyáltalán nem biztos, hogy erről van szó. Ezek a tünetek ugyanis a pajzsmirigy hormonnal kapcsolatos problémákat is jelezhetnek. Főként, ha hízás és fázás is társul hozzájuk.

Állandó szomjúság

Panaszok, Tunetek, Jelek, Eszrevetel 1
/ Fotó: Bright Side
Mindig szomjasnak érezni magunkat nem természetes dolog. Egyes ételek is okozhatnak szomjúságérzetet, ezért figyeld meg magad, hogy mit eszel, miután szomjasnak érzed magad. Többnyire a fűszeres és sós ételek váltanak ki ilyen hatást. De a cukorbetegségnek és a terhességnek is jele lehet.

Jeget akarsz rágcsálni

Panaszok, Tunetek, Jelek, Eszrevetel 11
/ Fotó: Bright Side
Ez nem csak egy különös szokás. A vashiány és a vérszegénység is oka lehet a jég iránti sóvárgásnak. A legjobb, ha vérvizsgálatot végeztetsz és elkezdesz táplálékkiegészítőt szedni.

Korábban megjelent cikkünk, hogy miért ne aludj oldalt vagy hason fekve.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.