Minden ember célja, hogy boldog és még boldogabb legyen. De vajon fel lehet írni a boldogság képletét? Néhány angol és amerikai kutató szerint igen, és csak videójátékozni kell hozzá.

Mitől függ egy gamer boldogsága?

A boldogságnak több összetevője is van: néha csak annyi kell, hogy kialudjuk magunkat, de nagyban segít, ha rendszeresen sportolunk, meditálunk, segítünk másoknak vagy a családunkkal és barátainkkal kikapcsolódunk. A boldogság mindenki számára mást jelenthetszubjektív, bonyolult, képes gyorsan változni és így meglehetősen nehezen lehet tudományos módszerekkel vizsgálni.

A Yale és a Londoni Egyetem kutatói mégis arra vállalkoztak, hogy felállítják a boldogság képletét. Létrehoztak egy applikációt, a The Happiness Projectet, amelyet ingyenesen letöltve bárki csatlakozhat. Eddig már többezren döntöttek úgy, hogy részt vesznek a kutatásban, amely során nem kell mást tenni, mint négy videójáték valamelyikével játszani, és közben értékelni, hogy mennyire érezzük magunkat boldognak a játék alakulása kapcsán.

Boldogsag Egyenlete Keplet Titka Videojatek
A boldogságkutató videójátékok / Fotó: Robb Rutledge

A játékosok lelkiállapotának adatait összegyűjtve és részletesen kielemezve a kutatók azt remélik, hogy közelebb kerülnek a boldogság titkának megfejtéséhez. 

Az egyik játékban például kockázatos vagy kevésbé kockázatos döntések közül kell választani. A több mint 18 ezer önkéntes játékos válaszaiból eddig az derült ki a kutatók számára, hogy az öröm mértéke nem attól függött, hogy éppen hogyan álltak a játékban, hanem hogy jobban teljesítettek-e ahhoz képest, amire számítottak.

Ne rakjuk túl magasra a mércét

A kutatás tehát bebizonyította, hogy ha boldogok akarunk lenni, akkor nem szerencsés magas elvárásokat támasztani. Ha alább adjuk az elvárásainkat, akkor nagyobb az esélyünk, hogy pozitívan csalódunk.

Kapcsolódó cikk

De nem mindig ilyen egyszerű befolyásolni a boldogságunkat, mert arra a tőlünk független jövőbeli események is hatással vannak. Például, ha megbeszéljük egy barátunkkal, hogy találkozunk munka után, aztán lemondja a találkozót, nem fogunk neki örülni. De attól sem leszünk boldogok, ha végig számítunk a lemondásra. A helyes taktika, várjuk a találkozót, de tisztában vagyunk vele, hogy közbejöhet valami.

A másik ok, ami miatt nem könnyű befolyásolni a boldogságunkat, hogy a várakozásaink fontosak a jövőbeli döntéseink meghozatalához. Nehéz úgy jó döntést hozni, ha mindig csak a legrosszabbra számítunk. Ha viszont a helyzet a várthoz képest jobban alakul, akkor az azt üzeni az agyunk számára, hogy felülvizsgálhatjuk az elvárásainkat, hogy még jobb döntést hozhassunk a jövőre vonatkozóan. Általában az a legjobb, ha realisták maradunk. A kutatás egyik megállapítása az, hogy a boldogság összefügg a környezet felmérésének képességével is.

A boldogság múlékony, de ez kell az agynak

A kutatás másik tanulsága, hogy az események nem képesek hosszú időn át fenntartani a boldogság érzését. Ezt hívják hedonista taposómalomnak. Úgy érezzük, hogy valami nincs rendben velünk, amiért nem örülünk huzamosabb ideig, pedig csak az agyunk alkalmazkodik a helyzethez, hogy tovább tudjunk lépni. Ez a képesség az olyan gyorsan változó környezetben, mint az élet vagy a videójáték, különösen fontos.

A könnyen múló öröm eszköz, nem maga a cél. Segíthet megérteni, hogy mit tartunk igazán fontosnak. Jelezheti, hogy éppen meglepően jól mennek a dolgaink, ami segíthet a motiváció megtartásában. Ha viszont úgy érezzük, már nem vagyunk olyan boldogok, akkor az arra utalhat, hogy valamin változtatnunk kell.

A világjárvány szerte a világon nagyban rontott az emberek lelki egészségi állapotán. Ezért is fontos, hogy megértsük, mi okoz boldogságot és jóllétet – például mitől a legboldogabb magyar város Szombathely. Persze ez is egyéni, mint ahogy azt sem tudják a kutatók, miért van az, hogy egyesek hosszabb ideig szomorúak maradnak, míg mások hamarabb túlteszik magukat a nehézségeken. Azt sem tudják, hogy a bizonytalanság miért okoz sokaknak stresszt, míg mások nem is érzékelik.

Játssz a boldogságért!

A négy játék közül mindegyik egy-egy olyan tényezőre fókuszál, amelynek fontos szerepe van a boldogságérzés kialakulásában. Ezek a bizonytalanság, a jövőről való elképzelések, a fejlődés és az erőfeszítés. Azzal, hogy a játékszituáció alakulása alapján értékelheti a játékos, mennyire érzi magát aktuálisan boldognak, kiderülhet a kutatók számára, hogy melyek azok a tényezők, amelyek mindenki számára meghatározóak a boldogsághoz. 

Ha az öröm általános képletét nem is fogják majd tudni felírni, az mindenképpen letisztázódik a tudósok előtt is, hogy egyéni és kollektív szinten milyen tényezők befolyásolják a boldogság mértékét, írja a The Conversation.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk