Egy új, ritka vírus terjedt emberről emberre Bolíviában

Az amerikai járványügyi központ kutatói szerint emberről emberre terjedt egy ritka vírus Bolíviában, amely vérzéses lázat okozhat.

Egyszer dokumentáltak hasonlót

A kutatók szerint 2019-ben két fertőzött beteg adta át a Chapore-vírust három egészségügyi dolgozónak a de facto főváros La Pazban, írja a The Guardian. Az egyik páciens és két egészségügyi dolgozó később meghalt.

Chapare bolivia virus
A Chapare-ben készült képünk illusztráció / Fotó: Ronaldo Schemidt

Eddig mindössze egyetlen egyszer dokumentáltak ehhez hasonló gócpontot a világon, még 2004-ben a szintén bolíviai Chapare régiójában.

A vírust patkányok hordozzák

A kutatásunk megerősítette, hogy egy fiatal rezidens, egy mentőorvos és egy gasztroenterológus megfertőződött a vírussal, miután érintkezett a betegekkel.

Úgy gondoljuk, hogy a testnedv lehetett a vírus terjesztője

– közölte Caitlin Cossaboom, a CDC epidemiológusa.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A vírust patkányok hordozzák, és képesek átadni az embereknek. A vírusok nagy általánosságban testnedvvel terjednek, és könnyebb megfékezni a terjedésüket, mint például a légúton terjedő koronavírust.

A pácienseknek láza és gyomorfájdalma volt. hánytak és fájtak a szemeik. Mivel nincs gyógyszer a betegségre, csak intravénás eljárásokkal tudták kezelni őket. Amikor kiderült, hogy ők adták át az egészségügyi dolgozóknak a fertőzést, a tudósok nagyon meglepődtek.

A lap cikke szerint a felfedezés emlékeztetőül szolgál, hogy a tudósok újabb emberre veszélyes vírusokat próbálnak beazonosítani, miközben szinte az egész járvány a koronavírus-járvánnyal küzd.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból