A párizsi ügyészség nyomozást indított emberiesség elleni és háborús bűncselekményekben való bűnrészesség gyanúja miatt a Castel francia üdítőitalgyártó leányvállalata ellen.

A The Sentry civil szervezet jelentése szerint arra utaló jeleket találtak, hogy a Castel leányvállalata, a Sucaf RCA cukorgyártó cég biztonsági megállapodást kötött a különféle bűncselekményekkel vádolt közép-afrikai lázadócsoporttal, a Szövetség a Békéért a Közép-afrikai Köztársaságbannal (UPC), írja168.

Az üzem és a cukornád-ültetvények biztonságának szavatolása, valamint a társaság monopolhelyzetének megőrzése érdekében köthettek egyezményt a felkelőkkel.

A vállalat a védelemért cserébe készpénzzel és  természetbeni juttatásokkal, például a lázadók járműveinek karbantartásával és üzemanyag ellátásával finanszírozhatja a fegyvereseket. 

Egy Castel-közeli forrás szerint a vállalat tudomásul veszi a vizsgálatot. A céget tulajdonló Somdiaa ügyvédje, Pierre-Olivier Sur szerint átfogó belső vizsgálatot végeztek, de nem találtak bizonyítékot a vádakra, és rágalmazás miatt a bírósághoz fognak fordulni.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet