Megszületett a CoroNaspresso! Az üres kávékapszulák és gyanta felhasználásával házilag, házi használatra készült koronavírusteszt egyesíti a PCR és az antigénteszt előnyeit: érzékeny, egyszerű a használata, gyors és olcsó.

Megfogadta a WHO tanácsát: csak úgy gyártotta a koronavírusteszteket

Mit tesz a nonatechnológia biológiai alkalmazásait kutató vegyész, aki a bonyolult műszerekkel teli laboratóriumból home office-ba kényszerül? Például feltalálja a CoroNespressót, egy új, az eddigieknél jóval érzékenyebb és olcsóbb koronavírustesztet – kávékapszulából.

Vittorio Saggiomo, a holland Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet bionanotechnológiai csoportjának munkatársa a karanténban azon kezdett töprengeni, hogyan tudna otthonában megtalálható eszközökből koronavírustesztet fabrikálni.

Coronaspresso Koronavirusteszt
A Coronaspresso Háziteszt / Fotó: Vittorio Saggiomo

Bár a fejlett országokban elkezdődtek a tömeges oltások, a tesztelés továbbra is az egyik legfontosabb járványvédelmi eszköz marad, amelyet a szakértők szerint sokkal nagyobb mértékben kellene folytatni.

Jelenleg a koronavírusteszteknek két típusa terjedt el. Az egyik a PCR-teszt, amely azt nézi, hogy a kenetmintában jelen van-e a vírus genetikai anyaga. A levett mintát laboratóriumi körülmények között amplifikálják, kifejezetten erre a célra szolgáló műszerekkel és anyagokkal, bonyolult eljárás során vizsgálják meg. A PCR (polimeráz láncreakció) eljárás nagyon érzékeny technika, 1-2 nap alatt kaphatjuk kézhez az eredményét.

Kapcsolódó cikk

A második típusú teszt a laterális áramlásos vizsgálat (LFT). Bonyolultan hangzik, de ez egy hétköznapi gyógyszertári teszt, amely gyakorlatilag pont úgy néz ki, és olyan elven működik, mint egy terhességi teszt. Az LFT-teszt a vírus fehérjéinek jelenlétét vizsgálja. A műanyag házban lévő tesztcsíkon végigfut a becsepegtetett minta, és amennyiben fertőzött, a csík anyagába rejtett antitestek  hozzákapcsolódnak a vírus fehérjéihez. Az antitesteket arannyal jelölték meg, amely a megfelelő helyen pirosra festi a tesztcsíkot, így jelzi a pozitivitást. Az LFT-teszt olcsó, gyors, könnyű használni, akár otthoni, akár tömeges tesztelésre is alkalmas. A hátránya, hogy sokkal kevésbé érzékenyek a PCR-teszteknél, azaz csak magas vírusszámnál jeleznek, így sok fals negatív eredmény születhet.

PCR + LFT => CoroNaspresso

Ideális esetben tehát egy olyan tesztre lenne szükség, amely egyesíti a PCR érzékenységét és az LFT-csíkok praktikumát. A reverz transzkripciós hurokközvetített izotermikus amplifikációs eljárás – röviden LAMP – éppen alkalmas lehet, gondolta Saggiomo, hiszen ez is a PCR-hez hasonlóan a vírus kenetben található DNS-ét sokszorosítja. Már „csak” azt kellett kitalálnia, hogyan készítheti el a LAMP-tesztet a lakásban. 

Mivel a folyamat során a minta savassága megnő, ezért, ha a savas pH-ra érzékeny, elszíneződő reagens is kerül a mintába, azzal bárki számára egyértelműen megállapítható az eredmény. A LAMP reakció 65 Celsius-fokon megy végbe, ezért Saggiomónak meg kellett oldania, hogy ezen az állandó hőmérsékleten tartsa a mintát. Ezért olyan fázisváltó anyagra is szüksége volt, amely elnyeli a hőt az olvadás során, ezáltal huzamosabb ideig állandó hőmérsékleten képes tartani a mintát. Így jutott el a viaszhoz, amely a szükséges hőmérsékleten olvad meg.

Ezután már csak egy olyan szerkezetet kellett megalkotnia, amelybe belerakhatja a kis fiolákat, amelyben a LAMP-reakció végbemegy. A tökéletes tartó éppen kéznél volt: a kiürült Nespresso kávékapszulák.

A legutolsó lépés bizonyult a legnehezebbnek: annak megtalálása, hogyan lehet felmelegíteni a kapszulát. Saggiomo próbálkozott mosogatógéppel, mikrohullámú sütővel és egy forró vízzel teli csészével is, de egyik sem vált be. Végül felrakott egy lábasba vizet forrni, és abba helyezte a kapszulát. Így született meg a CoroNaspresso, amely már hat tesztszemélynél helyesen határozta meg, hogy kik a fertőzöttek. 

A teszt előnye, hogy milliós darabszámban is könnyen le lehet gyártani, otthoni körülmények között is egyszerűen használható, rendkívül olcsó, és újrahasznosítható. Csak arra kell figyelni, hogy nehogy ez a kapszula kerüljön a kávégépbe, figyelmeztet a The Conversation.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet