Interneten vett hamis oklevelet az áldoktor, akit leleplezett a Szkeptikus Társaság

A Szkeptikus Társaság hosszas kutatómunka után leplezte le Csabai Zsolt áldoktort. Állítják: a grépfrútmag alapú étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozó, Csabai hiába mondja magát orvosnak, ebből egy szó sem igaz.

Interneten vásárolta az oklevelet

Saját magát buktatta le Csabai Zsolt, amikor bíróságon próbálta igazolni, hogy van tudományos végzettsége. A Szkeptikus Társaság nyomozásából kiderült, hogy az orvosi diplomája nem orvosi, és nem valódi diploma. Csabai előszeretettel használja a neve előtt a Dr, utána pedig a PhD címet, és a médiában rendszeresen tűnik fel kutató szaktekintélyként, sőt még a 2015-ös milánói világkiállításon is bemutathatta a termékeit a magyar pavilonban.

Dr Csabai Phd Zsolt Aldoktor Szkeptikus Tarsasag Grape Fruit
Csabai Zsolt a TV2 Életmódi nevű magazinműsorában, Győrfi Pál és Nagy Réka műsorvezetésével 2020 májusában / Fotó: TV2

Az áldoktor ennek ellenére betegeknek orvosi tanácsokat ad, és több televíziós műsorban is szerepelt a két nagy kereskedelmi csatornán. A vállalkozó az alkalmi nyomozók szerint magát buktatta le, amikor rágalmazásért feljelentette a végzettségét kétségbe vonó fórumozókat, ugyanis igazolásképpen egy interneten vásárolt oklevelet csatolt a feljelentéséhez.

Kételyek merültek fel

Azt, hogy Csabai Zsolt végzettségei körül valami nem stimmel, először 2015-ben szúrta ki a Szkeptikus Társaság egyik hozzászólója, azt állítva, hogy valójában csak egy egyszerű érettségije van.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Mivel állítását nem támasztotta alá semmivel, majd elérhetetlenné is vált, hozzászólása akkor nem keltett különösebb érdeklődést.

Egészen 2017 novemberéig, amikor egy fórumozó egy topikot nyitott, amelyben leírta, hogy több hónapja szedi a magát orvosnak valló férfi által forgalmazott cseppeket, de a 2015-ös hozzászólás miatt aggályai vannak – ha ugyanis nem orvos, akkor kételyei vannak a terméket illetően is.

Mint kiderült, Csabai nem szerepel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában.

Angyalterápia és ufológia

Mindkét oklevél a United Hope Church University of SW Florida (Egyesült Reménység Egyházának Délnyugat-Floridai Egyeteme) állította ki, az egyiket „Doctor of Healing Sciences” (a gyógyítási tudományok doktora), a másikon „Doctor of Philosophy in Alternative Health” (alternatív egészség PhD) szerepel. Egyik sem orvosi diploma, írta a Telex.

Csabai Zsolt Aldoktor Grape Vital Szkeptikus Tarsasag
/ Forrás: Szkeptikus Társaság

A United Hope Church University of SW Florida az Egyesült Államokban nem nyilvántartott felsőoktatási intézmény. Ma már nincs elérhető weboldala sem, de az Internet Archive oldalán több korábbi oldal is megtalálható. A Facebook-oldala viszont még elérhető, itt 2017-es az utolsó bejegyzés. LinkedInen és Facebookon pedig megtalálható egy Todd James nevű profil, amely az egyház titkárának nevezi magát, de a profilképe egy internetről kölcsönvett stockfotó.

Az intézmény nem árult zsákbamacskát: e felületek mindegyikén könnyen, gyorsan, olcsón megvásárolható diplomákat hirdetett, amelyekkel tanórák nélkül tudnak végzettséget szerezni azok, akiket ennek hiánya tart vissza a továbblépéstől a karrierükben. Mindezt 30 napon belül, garantáltan bizalmasan.

A Csabai Zsolt oklevelein látható végzettségek is megtalálhatók az archivált weboldalakon.

A doktori programok között egyébként az alternatív egészség mellett választhatta volna többek között az angyalterápiát, az asztrálprojekciót, az ördögűzést és az ufológiát is.

A trükk lényege – ahogy azt az egyik, ma már nem élő oldalon le is írták –, hogy tiszteletbeli címeket adományoznak azoknak, akik ezt valamilyen tiszteletre méltó cselekedettel kiérdemlik, márpedig egy kisebb adomány eljuttatása az intézménynek igen tiszteletre méltó.

Ez Csabai esetében az archívumok alapján 30 dollár regisztrációs adomány, 395 dollár diplomaadomány és 435 dollár PhD-adomány lehetett, azaz összesen 860 dollárért (mai árfolyamon bő 250 ezer forintért) válthatta meg a szakértői jegyét a magyar online és tévés egészségügy világába.

De akkor milyen valódi végzettsége van Csabai Zsoltnak? Hitelt érdemlően alátámasztva fogtechnikusi.

Lebukott. Most mi lesz?

Az már önmagában is problémás, ha Csabai Zsolt megtévesztő módon használ tudományos címeket. Ha ez bebizonyosodik, az a hatályos jogszabály szerint szabálysértésnek minősülne, és maximum 150 ezer forintos bírsággal szankcionálható. 

Csabai Zsolt Aldoktor Szkeptikus Tarsasag Grape Vital
Csabai Zsolt profilja a gyogyvizek.hu internetes oldalon

Pláne, hogy Csabai, saját magát tudományos szaktekintélynek beállítva, körbeturnézza a fél magyar médiát, nem túl burkoltan reklámozva a saját cége termékeit, így a hamis oklevelekkel feltehetően jelentős piaci előnyt kölcsönzött a termékeinek. A cégadatbázisokban elérhető pénzügyi beszámoló szerint a Dr. Csabai Pharma Kft. 2019-ben 89,9 millió forintos nettó árbevétel mellett 26,3 millió adózott eredményt ért el a cég.

Az áldoktor feljelentést tett a rendőrségen, a sajtónak viszont nem kívánt nyilatkozni.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból