Daphne Guinness modell: “Hat órán át szinte meztelenül álltam, vízzel lefröcskölve”

A divatvilág egyre extravagánsabb darabokkal kápráztatja el nem csak a plázapecéreket, de a művészetkedvelőket is. Így Nick Knight divatfotós és Iris van Herpen divattervező együttműködésének gyümölcse, a Daphne Guiness által hordott “lefröcskölt ruha” igazi kulturális siker. 

Ruha egy vödör vízből

A divatvilág újabban egyre nagyobb fordulatokat vesz. Kezdődött mindez azzal, hogy a legnagyobb luxusmárkák évszakról-évszakra történő kollekcióváltásától ellépve a tervezők a fenntarthatóbb divat érdekében lépnek fel. Ennek része a környezettudatosság is, melynek következtében Stella McCarthy divatbemutatóján állatok vonultak fel a kifutón. És ugyan a ruhák világa régóta képes kielégíteni a művészet rajongóit is, Nick Knight fotós és Iris van Herpen tervező együttműködésének gyümölcse újabb kulturális sikernek könyvelhető el. 

guiness ruha
Guiness Iris van Herpen ruhájában / Fotó: Nick Knight

A “lefröcskölt” ruha Nick Knight fotós és Iris van Herpen tervező közös munkájának eredménye, melyhez Daphne Guiness állt modellt. A társasági előkelőség szerint hat órán keresztül meztelenül pózolt a vakuvillanások kereszttüzében, miközben folyamatosan vízzel fröcskölték. A folyamat egészen addig folytatódott, amíg nem sikerült pár olyan képet lőni, amelyek segítségével Iris van Herpen a következő héten képes volt összehozni egy műanyagból készült ruhát, írja a The Guardian. A darab viselője pedig valóban úgy nézhet ki kívülről, mintha egy vödör víz fröccsenései vennék célba. 

Mindenhol jelen

A szemet kápráztató, modern darab stílusa egyáltalán nem áll messze a tervezőjétől. Iris van Herpen Alexander McQueennél dolgozott gyakornokként, így bőven volt ideje megmerítkezni az extravagáns ruhadarabok redőiben. McQueen kollekciói amúgy Melania Trump gardróbjában is megtalálhatók, habár legutóbbi szerelésében a mémek céltáblájaként kötött ki. 

Milyen lehet feketeként a divatszakmában dolgozni?

Arról már ejtettünk szót, hogy a színes bőrű írók miként kerülnek hátrányba fehér kollégáikhoz képest, bár most a Black Lives Matter mozgalom felerősödésével alkotásaik fókuszba kerültek és vezetik az eladási listákat. A The Guardian ezúttal néhány fekete bőrű britet keresett fel, akik a divatszakmában különböző pozíciókban dolgoznak vagy próbálnak érvényesülni, hogy meséljenek személyes tapasztalataikról.

A divatvilág főszereplői nem maradtak ki az utóbbi idők legjelentősebb történéseiből sem. Független márkák gyűjtenek adományokat a Black Lives Matter mozgalomnak, amelyből akár a fekete tervezők által működtetett, egyedi vállalkozásokat is segíthetnék. A Pride hónapjában több divatház is kiállt a LMBTQ közösség tagjai mellett, míg a Boohoo a természetes női szépségért vezekelt. Az iparág rugalmasságának köszönhetően pedig a koronavírus után sikeresen talpraállt a divatszakma is. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból