Franciaországban a koronavírusnak a fertőzőbb delta variánsa immár az új pozitív esetek 9-10 százalékát érinti, s jelentősen teret nyert az előző héthez képest – jelezte Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően. A napi esetszám összességében azonban továbbra is csökkendő tendenciát mutat.

Egyelőre még regionális eltéréseket mutat a delta variáns elterjedése

„Az új esetekben a delta variáns aránya ahhoz hasonlítható, amit az Egyesült Államokban és Németországban látunk” – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Az elmúlt héten Olivier Véran egészségügyi miniszter 2-4 százalékra becsülte a delta variáns arányát az új esetekben. Az először Indiában azonosított, rendkívül fertőző delta variáns május 11-én még csak 0,2 százalékát, május 25-én pedig 1 százalékát adta az új eseteknek.

A vírusvariáns területi megoszlása nagyon különböző a kormányszóvivő szerint. Míg a párizsi régióban 12-13 százalékát adja az új fertőzéseknek, a délnyugati Landes megyében 70 százalékát teszi ki. A száz francia megyéből ez az egyetlen, ahol ilyen jelentősen emelkedett a fertőzési szint, de a keleti Bas-Rhin megyében is feltárták a delta variáns több járványgócát, Strasbourgban hatvan esetet regisztráltak.

A delta variáns arányának emelkedése az új estekben egyelőre nem okozta a járványügyi mutatók emelkedését, amelyek a tavalyi augusztusi szintre süllyedtek, az elmúlt hét napban 42 százalékkal csökkent a napi esetszám, átlaga 2 ezer, 100 ezer lakosra alig 24 fertőzött jut (a riasztási szint 50), a pozitív tesztek aránya 0,9 százalék. A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának csaknem fele, 32,2 millióan kapták meg a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás legalább egy adagját, 18,7 millió embernek pedig már befejeződött az oltási ciklusa, azaz mindkét vakcinaadagot felvette.

Franciaországban elérték az oltási plafont

Az oltási hajlandóság azonban az elmúlt napokban megtorpant: az első adagot igénylők száma visszaesett 200 ezer alá, s a naponta beadott több mint félmillió injekció többségét második dózisként kérik az oltóközpontokban.

A France Info hírrádió tudósítása szerint az életkori korlátozások feloldása június elején nem hozta meg a várt eredményt, az 50 éven alattiaknak 44 százaléka még egyáltalán nincs beoltva, annak ellenére sem, hogy a két adag közötti időtartamot az egészségügyi hatóságok a korábbi 49 napról lerövidítették 21-re.

Szakemberek a nyári szabadságolásokkal magyarázzák a helyzetet: az emberek tartanak attól, hogy a második oltásra nem kapnak időpontot a szabadságuk előtt, ezért inkább a szabadságuk előtti napokra halasztják az első oltást, s csak a hazatértük után kérik a második adagot.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet