A németek nagyon fegyelmezettek, amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, überliberálisnak vagy árjaliberálisnak kell lenni, akkor azok – mondta még múlt héten a Karc Fm egyik adásában Demeter Szilárd.

Furcsa dolog a német szellem Demeter szerint

Demeter Szilárd nagy vihart kavaró, majd visszavont cikkének a megjelenése előtt is élesen bírálta Nyugat-Európát, azon belül is Németországot.

Demeter Szilard Holokauszt Mazsihisz Izraeli Nagykovetseg
/ Fotó: Illyés Tibor / Mti

A 24.hu vette észre a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának a rádiós eszmefuttatását a Karc Fm-en, amelynek a kiindulópontja egy levél volt. Ebben egy német állampolgár kérte számon rajta a magyar demokrácia, jogállamiság és sajtószabadság helyzetét és kárhoztatta az országot legitim nacionalizmusa miatt.

Furcsa dolog ez a német szellem, német szellemiség vagy német társadalom. Ha megnézzük a XX. századi történelmüket, akkor azt látjuk, hogy nagyon fegyelmezettek. Tehát amikor nácinak kell lenni, akkor nácik, amikor liberálisnak, überliberálisnak vagy árjaliberálisnak kell lenni, akkor azok

– reagált Demeter egy általánosítással.

Hozzátette, “eredeti gondolatot ritkán tudnak megszülni, viszont, ha megvan a vezérgondolat, az irány meg van adva, akkor fegyelmezetten mennek az irányba, és felböfögik ezeket a paneleket.”

A nyugat-európaiak legalapvetőbb értékeket tipirják lábbal szerinte

Demeter kikérte magának azt is, hogy azok a nyugat-európai államok, amelyek a nyílt társadalom eszméjét kérik számon Magyarországon, lábbal tiporják annak legalapvetőbb értékeit.

Úgy gondolom, hogy a mi nacionalizmusunk egy legitim nacionalizmus, és amikor nemzeti érdekekről beszélünk, akkor nemcsak egy országnak vagy egy állam-berendezkedésnek a védelméről, hanem annak értékkészletéről beszélünk, az egész nemzet, a világba szétszóródott magyar nemzet érdekeinek a képviseletéről

– mondta.

Kapcsolódó cikk

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos a minap az Origón megjelent, azóta visszavont publicisztikájában Soros György gázkamrájának nevezte Európát, a magyarok és lengyelek mostani helyzetét pedig a második világháborúban meggyilkolt zsidókéhoz hasonlította. „Soros György a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai” – írta Demeter.

A hétvégén több mint 160 aláíróval indult el az a petíció – jelenleg több mint 25 ezernél tart –, amelyik szerint a PIM igazgatója méltatlan és alkalmatlan arra, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.