Több mint 160 aláíróval indult el az a petíció, amelyik szerint a miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, Demeter Szilárd méltatlan és alkalmatlan arra, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa.

"Kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját"

Nyílt levélben követeli Demeter Szilárd lemondását 160-nál több aláíró, köztük számos ismert közéleti szereplő. 

Demeter Szilard Peticio
/ Fotó: Mti

Az aHangon megjelent szöveg előzménye, hogy a miniszteri biztos, aki egyben a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, egyebek mellett azt fejtegette egy publicisztikában, hogy Soros György „a liberális Führer”, Európa pedig az ő gázkamrája.

A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját

– olvasható a nyílt levélben.

Vonuljon ki a magyar közéletből Demeter, követelik az aláírók

A petíció kezdeményezői szerint Demeter írása nem csak sértő, de zavaros is.

Kapcsolódó cikk

Továbbá megjegyzik, a miniszteri biztos méltatlannak bizonyult arra, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje.

Követeljük, hogy azonnal mondjon le minden közéleti funkciójáról, vonuljon ki a magyar közéletből

– írták.

Kapcsolódó cikk

Az aláírók egyúttal azt is vállalják, hogy „fizikai, szellemi és anyagi lehetőségeik szerint” tenni fognak a kirekesztés, a gyűlölködés, a cinizmus és a gonoszság ellen.

A szöveg azzal zárul, hogy az országnak most összefogásra és békére van szüksége, hogy „minden járványt legyőzzön”.

Az aláírók között megtalálható mások mellett Parti Nagy Lajos író-költő neve is, de Karácsony Gergely főpolgármester – mint Facebook-oldalán bejelentette – szintén csatlakozott a petícióhoz. De egyebek mellett Gálvölgyi János színész, Tarr Béla rendező, Ungár Péter politikus is. Cikkünk közzétele idején 25 858 aláírót számol a petíció.

Időközben a PIM munkatársai közleményt adtak ki, amelyben jelzik, elhatárolódnak nem csak az írástól, Demeter személyétől, de a cikk visszavonásának módjától is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.