A Petőfi Irodalmi Múzeum elhatárolódik Demeter Szilárd főigazgatótól

Demeter Szilárd nagy port kavart cikke miatt az általa vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) munkatársai is elhatárolódtak.

A visszavonás módját is nehézményezik

A PIM munkatársai közleményben határolódtak el az intézmény főigazgatójától, Demeter Szilárdtól, aki hétvégi publicisztikájában nem kevesebbet állított, minthogy “Európa Soros György gázkamrája” és “Soros György a Liberális Führer”.

Demeter Szilard Soros Gyorgy
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója / Fotó: Illyés Tibor / MTI

A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei, a Kassák Múzeum, a Mesemúzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársai közleményben tudatták, hogy elhatárolódnak Demeter Szilárd nyilatkozatától, annak tartalmától, stílusától, a közzététel és a visszavonás módjától.

Demeter is kiküldött egy belsős közleményt

“Intézményünk a magyar kultúra iránt elkötelezett és nem részese az aktuálpolitikai diskurzusnak. Mivel a múzeumi munkában kiemelten fontos a szakmai folytonosság, csak évek, évtizedek alatt lehet szert tenni arra a tudásra, amely a gyűjtemény szakszerű megőrzéséhez, feldolgozásához és bemutatásához kell, ezért mi a helyünkön maradunk, és végezzük feladatunkat. Ugyanakkor intézményeink tekintélye, szakmai hitelessége, a munkatársak morális tartása miatt nyilvánosan is hangot kell adnunk véleményünknek” – írták a munkatársak a közleményben.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A közleményt a PIM munkatársai közül eddig körülbelül nyolcvanan írták alá.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A 444 közben arról írt, hogy Demeter körlevelet küldött a PIM munkatársainak.

A lelkiismeretem nyugodt. Soha egyetlen antiszemita sort vagy szókapcsolatot le nem írtam. De még csak nem is gondoltam. A Sor(o)s című írásomban egy fikarc antiszemitizmus sincs

– olvasható a közleményben.

A főigazgató annyiban példaképének nevezte Kertész Imrét, hogy “az igazságában bízó alkotó ember nem ismerhet tabukat”. 

Demeter szerint helyettesének, Kalla Zsuzsának ugyanakkor igaza volt abban, hogy a pozíciója miatt neki figyelembe is kell vennie ezeket a tabukat, ezért ezennel szilenciumra ítéli a benne élő írót. Azt is leszögezte, hogy addig lesz főigazgató, amíg a fenntartó nem dönt másképp.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból