Mielőtt a 66 millió éve becsapódott aszteroida eltűntette őket a Földről, a dinoszauruszok száma már hanyatlóban volt – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Az utolsó 10 millió évben már csökkent a dinoszauruszok egyedszáma és diverzitása

A Nature Communications című tudományos lapban bemutatott eredményeik szerint az aszteroidabecsapódás okozta hirtelen kihalás előtt már nagyjából tízmillió éve csökkenőben volt a dinoszauruszok száma – írja a PhysOrg.com  tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

„Átnéztük a 150-66 millió évvel ezelőtti kréta kor hat legnagyobb létszámú dinoszauruszcsaládját és azt találtuk, hogy fejlődtek, terjedtek és nyilvánvalóan sikeresek voltak. Majd 76 millió évvel ezelőtt hirtelen visszaesés mutatkozott. Kihalási arányuk megnövekedett, egyes esetekben az új fajok  megjelenésének aránya csökkent” – közölte Fabien Condamine, a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósa, a Montpellier-i Evolúciós Tudományok Intézetének (ISME) kutatója.

A dinoszauruszoknak nem kedvezett az egyre hidegebbé váló klíma

A szakértők az úgynevezett bayesiánus statisztikai modellezést alkalmazva végezték számításaikat és vették figyelembe a kutatások során felmerülő esetleges bizonytalanságokat.

Minden tényező esetében bizonyítékot találtunk a meteor becsapódása előtti hanyatlásra. Azt is megfigyeltük, hogyan működtek ezek a dinoszaurusz-ökoszisztémák és világossá vált, hogy először a növényevő fajok kezdtek eltűnni. Ez a későbbi ökoszisztémát instabillá és összeomlásra hajlamosabbá tette

– mondta Guillaume Guinot, az ISME szakértője.

Mike Benton, a Bristoli Egyetem kutatója szerint az elemzések alapján a dinoszauruszok számának csökkenésének különböző lehetséges okait tárták fel. Két fő tényező vált nyilvánvalóvá: egyrészt a növényevők eltűnése és a klíma instabillá válása emiatt. Másrészt a klíma hűvösebb lett, ami megnehezítette az életet az inkább melegebb hőmérsékletet kedvelő dinoszauruszok számára.

„Azt is megfigyeltük, hogy a hosszú életű dinoszauruszok hajlamosabbak voltak a kihalásra, valószínűleg amiatt, hogy kevésbe voltak képesek alkalmazkodni a Föld megváltozott adottságaihoz” – tette hozzá Benton.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet