A jelenség magyarázatot adhat a dinoszauruszok kihalására, az őket kiirtó becsapódásra.

Jobban megérthetjük a dinoszauruszok kihalásának okát

A Harvard Egyetem kutatói úgy gondolják, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a dinoszauruszok kihalásának megértéséhez, írja a Sky egy, a Nature Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány kapcsán.

Dinoszauruszok-Kihalasa-Jupiter-Nap-Gravitacio-Tudomany
A Jupiter És A Nap Közötti Gravitáció Okozta A Dinoszauruszok Kihalását? / Képünk Illusztráció / Fotó: Pixabay

A kutatás azt vizsgálta, hogy a 170 kilométeres átmérőjű, ősi becsapódási krátert, a Chicxulub-krátert milyen aszteroida vagy üstökös okozhatta. A becsapódás körülbelül 66 millió évvel ezelőtt vetett véget az őskori hüllők uralmának, mellettük pedig számos állat- és növényfaj kipusztulását okozhatta. Az amerikai Harvard Egyetem szakértői azt kutatták, vajon pontosan mi csapódhatott a Földbe.

A töredékek egy része elindult a Nap felé

A tanulmány szerint a probléma az lehetett, hogy a Jupiter erős gravitációs vonzása üstökösöket vonzott maga köré, melyek elkezdhettek keringeni körülötte, mígnem elértek egy olyan pontra, ahol a Nap vonzása nagyobb lett, mint a Jupiteré. Ezt követően pedig vagy leszakadhattak a Jupiter körüli pályáról, és elindultak a Nap felé vagy a két gravitációs erő szétzúzhatta őket.

Kapcsolódó cikk

Utóbbi esetben a töredékek egy része elindult a Nap felé, növelve annak esélyét, hogy összeütközik egy bolygóval, például a Földdel.

Ilyenkor az üstökös Naphoz közelebb eső részét nagyobb gravitációs vonzás éri, mint a messzebb esőt, így a nagy üstökös sok kisebb darabra törik szét. Ezt a folyamatot nevezik angolul sungrazingnek

– írta le a Harvard Egyetem egyik hallgatója, Amir Siraj

Avi Loeb csillagász szerint a jelenség magyarázatot adhat a dinoszauruszokat kiirtó becsapódásra, egy ilyen töredék becsapódása ugyanis „azt a fajta hatást eredményezheti, mint ami a dinoszauruszokat is megölte”.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet