Egy friss kutatás szerint a disznók nem csak irányítani tudják a videójátékokat, de élvezik is.

A négy gamer: Hamlet, Omelette, Ebony és Ivory

A Frontiers in Psychology szaklapban közölt, a BBC által szemlézett tanulmány szerint óriási dolog, hogy a négy disznó – Hamlet, Omelette, Ebony és Ivory – egyáltalán képes volt felismerni a kapcsolatot az orrukkal irányított joystickkar, illetve a képernyőn mozgó kurzor között.

Disznok Videojatek Iranyitas Konzolok
A Disznók Képesek Irányítani A Videójátékokat / Fotó: Salon

A játékban egyébként a kurzort kellett eljuttatniuk a falig; ha ez sikerült, akkor jutalomfalattal díjazták őket.

A disznók nem csak irányítani tudják a videójátékokat

Csakhogy a kutatók azt vették észre, hogy az állatok azután is előszeretettel folytatták a játékot, hogy a jutalmat adagoló gép elromlott, pusztán az őket figyelő tudósok biztatása, kedves szavai is elég motivációnak bizonyultak.

Kapcsolódó cikk

A megfigyelés közben ráadásul azt is megállapították, hogy az egyes sertésfajok játéktudása között is van különbség. A két Yorkshire sertés, Hamlet és Omelette közül még az ügyesebb előbbi is csak az esetek felében volt sikeres a játékban, a kisebb méretű Panepinto fajtához tartozó Ivory viszont 76 százalékban hajtotta végre jól a feladatot. Igaz, társa, Ebony csak 34 százalékban járt sikerrel.

A tanulmány szerint biztosan megállapítható, hogy nem véletlenszerűen történtek a dolgok, a disznók a feladat megértése után tudatosan próbálták meg irányítani a játékot.

Persze nem Minecrafttal játszanak, de az, hogy úgy tudnak szándékosan alakítani egy helyzetet, hogy a végén megkapják a jutalmat, nem meglepő

– idézi Kate Daniels állattenyésztőt a BBC, aki szerint ez mindenki számára ismert tény lehetett, aki dolgozott már sertésekkel.

A cikk megjegyzi, hogy a hasonló játékkísérletek során a szembefordítható hüvelykujj óriási előnyt jelenthet a részt vevő állat számára, így nem meglepő, hogy például majmok és csimpánzok sokkal jobb eredményeket értek el, mint a disznók.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet