A világon az emberek körülbelül 80%-a szenved hátfájástól egész életében. A szakértők szerint ez a fájdalom nem mindig súlyos betegség vagy sérülés tünete, hanem a mindennapi szokásaink eredménye.

A Bright Side összeállított egy listát azokról a hétköznapi, napi kockázati tényezőkről, amelyek megakadályozzák a hátunk egészségének megőrzését, és fájdalmakat okozhatnak.

Az otthoni munkakörnyezet

Egeszseges.hat .Szokasok
Az otthon kényelmében könnyen meg lehet feledkezni a helyes testtartásról, és a házi munka során is könnyű megerőltetni a hátat. A mosogató, az asztal vagy a vasalódeszka magasságát a saját magasságodhoz kell igazítani, hogy a gerincoszlop egyenes maradjon, a hátizmok pedig ellazuljanak, miközben a ház körüli tevékenységeket végzünk.

Kényelmetlen cipő

Egeszseges.hat .Szokasok.4
A lábbelink közvetlenül befolyásolja testtartásunkat. Ne feledd: nem ajánlott napi 2 óránál hosszabb ideig magassarkút viselni. A teljesen lapos talp azonban ugyanolyan nagy terhelést okoz a gerincnek. Ez azért történik, mert testsúly helytelenül oszlik el, ennek eredményeként szükségtelen teher hárul a hátizmokra.

Szorosan testhezálló ruhák

Egeszseges.hat .Szokasok.5
A eruzaszoknyák, szűkített szoknyás ruhák és szűk farmernadrágok korlátozzák a mozgás szabadságát és megzavarják a vérkeringést. Ezenkívül a hátizmok megfeszülnek, ami a nap végén hátfájáshoz vezet. A nőknél a fehérnemű kiválasztása is fontos szerepet játszik. Az alakformáló ruházat nagy nyomást gyakorol az izmokra, ami megzavarja azok vérkeringését.

Helytelen alvási pozíció

Egeszseges.hat .Szokasok.3
A helytelen alvási pozíció a kényelmetlen matraccal párosulva nem csak megakadályozza a jó pihenést, hanem hátfájást is kiválthat. A merev matrac mindenképpen negatív hatással lehet a testtartásra. Másrészt a túl puha felületeken sem tanácsos aludni. A közepesen kemény matrac kiválasztása a legjobb megoldás. Amikor alszol, a gerincednek egyenesnek kell maradnia. Ha inkább az oldaladon alszol, ügyelj arra, hogy a fejed ne legyen sem túl magasan, sem túl alacsonyan.

Nehéz tárgyak emelése

Egeszseges.hat .Szokasok.2
Kétségtelen, hogy a nehéz tárgyak emelése káros a hátra. De a mindennapi életünkben ez időnként elkerülhetetlen. Annak érdekében, hogy megvédd a gerincedet a sérülésektől, tartsd be ezt a könnyen megjegyezhető szabályt: Nehéz súlyok emelésekor tartsd a térdeidet behajlítva, a hátadat pedig egyenesen és a fejeddel egy szintben tartsd.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.