Egyiptomi régészek bemutatták 2020 szenzációját

A Kairó közelében lévő Szakkarában több mint száz, kiváló állapotban megőrzött, 2700-2000 éves szarkofágot találtak.

Szenzációs felfedezés

Egyiptomi régészek több mint száz festett szarkofágot találtak a Kairótól mintegy 30 km-re délre fekvő szakkarai nekropoliszban, írja a The Art Newspaper

Egyiptom Szarkofagok
Az egyik szoborlelet / Fotó: Ministry of Tourism and Antiquities

Khaled El-Enany idegenforgalmi és régészeti miniszer elmondta, hogy az érintetlen, lezárt koporsók mellett halotti maszkokat, szobrokat és a halottak belső szerveit tároló kanópuszedényeket is felszínre hoztak. A leletek a Későkor és a Ptolemaida-dinasztia idejéből, az i. e. 664 és 30 közötti időszakból származnak.

Ez 2020 legnagyobb szenzációja

– jelentette ki Mostafa Waziry, a Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára. A 21. században tett legnagyobb egyiptomi felfedezésnek a gízai piramisok titkainak megfejtését tartják.

A főtitkár hozzátette, hogy a leleteket három, közel 12 méter mélyen fekvő sírkamrában találták meg, amelyeket jó öt méter magas törmelékkupac fedett.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A feltárt anyagok négy egyiptomi múzeumba kerülnek, amelyek majd 5-6 hét múlva nyitnak ki a közönség számára.

Újságírók előtt vizsgálták meg, mi van a szarkofágban

A sajtótájékoztatón az egyik szarkofágot felnyitották és a benne talált mumifikált testet megröntgenezték. Ez a gyakorlat nem áll távol az egyiptomi hatóságoktól, már tavaly tavasszal is a média jelenlétében nyitottak fel egy szarkofágot, amit a Discovery Channel élőben közvetíthetett. A röntgenképen jól látszott, hogy Oziriszhez, a túlvilág és a halottak istenéhez hasonlóan a mellkasa előtt keresztbe tett karral fekvő férfi belső szerveit a szíve kivételével eltávolították.

 
Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Egy hónappal korábban ugyanez a régészcsapat 59 szarkofágot tárt fel, szintén Szakkarában. A kitűnő állapotban megmaradt, több mint 2600 éves síremlékek papok és magasrangú tisztviselők múmiáját őrzik. 

Egypt unveils 59 ancient coffins buried 2,500 years ago

Subscribe to our YouTube channel for free here: https://sc.mp/subscribe-youtube Archaeologists in Egypt said on October 3, 2020 that they had discovered 59 c...

El-Enany októberben azt mondta, hogy még csak a feltárások elején járnak, most pedig további bejelentéseket ígért decemberre is. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból