Elfogták a szexuális ragadozót! – Harvey Weinsteint letartóztatták

A New York-i rendőrség pénteken letartóztatta Harvey Weinsteint szexuális erőszak és szexuális zaklatás gyanúja miatt. A letartóztatásra majdnem 8 hónappal azután került sor, hogy először láttak napvilágot a Weinsteint ért vádak állítólagos szexuális zaklatásokról.

Mint ismeretes, több mint 75 nő, köztük Angelina Jolie, Rose McGowan és Ashley Judd vádolta a korábbi hollywoodi producert szexuális zaklatással és erőszakkal. Az esetek egy része még évtizedekkel ezelőtt történt. 

37344725 303
Ashley Judd volt az, aki először beszélt Weinstein piszkos ügyeiről a New York Times-nak tavaly októberben / Fotó: Getty Images / AFP / J. Samad

Weinstein helyi idő szerint röviddel reggel fél 8 előtt jelent meg a rendőrségen 3 könyvvel a hóna alatt. Rendőrtisztek kísérték be az épületbe, újságírók gyűrűjében, miközben 3 helikopter repkedett felette.

Weinsteint 3 óra után 1 millió dollár készpénz óvadék fejében elengedték, útlevelét bevonták, és nyomkövetőt szereltek rá a kitárgyalt óvadékegyezség részeként.

Az egykori filmmogul nem hagyhatja el New York-ot és Connecticutot.

A Harvey Weinstein elleni vádak világszerte a #MeToo mozgalom elindítójává váltak. Különböző iparágakban álltak elő emberek a történeteikkel, amelyekben szexuális visszaélések áldozatai lettek.

combo files us entertainment film assault 00200ec4 b0aa 11e7 b6fd 382ae8cf2ee4
Weinstein és a nők egy része, akik szexuális zaklatással vádolják az egykor nagy hatalmú producert / Fotó: Hindustan Times / AFP

A kegyvesztett producernek egyéb következményekkel is szembe kell néznie. Filmipari nagy kutyák fordítottak neki hátat a botrány kirobbanása óta. Produkciós cégének (The Weinstein Co.) vezetése kirúgta, és később csődöt jelentett.

Jogi iratok kerültek elő arról, hogy az alkalmazottaknak utasításba adták, készítsék elő a szobákat a szexuális találkákra és utána takarítsanak ki.

Harvey Weinstein ügyében a Los Angeles-i és a londoni rendőrség is nyomoz szexuális bűncselekmények vádjával.

Ügyvédje, Benjamin Brafman valahogy mégis bizakodónak tűnik. Elmondta, harcolni fog azért, hogy ejtsék a vádakat, és szerinte “a végén fel fogják menteni” Weinsteint.

Brafman hozzá tette: nem védence “találta fel a szereposztó díványt Hollywoodban, és amennyiben ez a rossz szokás uralkodik ebben az iparágban, ez nem az, amiről szó van.”

Harvey Weinstein számára szerdáig van ideje eldönteni, hogy tesz-e tanúvallomást  az esküdtszék előtt.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból