Emma Watsont antiszemitizmussal vádolta Izrael korábbi ENSZ-nagykövete, miután üzenetet tett közzé a palesztin-ügy támogatásáról.

Nagy port kavart a szolidaritásról szóló poszt

Emma Watson, akit leginkább a Harry Potter-filmek Hermione Grangereként ismerik, az Instagramon tett közzé egy képet , amelyen egy palesztin-barát tiltakozás látható, amelyen a „Szolidaritás egy ige” felirat szerepel. Ezt egy Sara Ahmed interszekcionális feminista tudóstól származó idézet kísérte a szolidaritás jelentéséről, számolt be a The Guardian.

Míg a poszt széles körű támogatást váltott ki a palesztin aktivisták körében, az izraeli tisztviselők részéről erős felháborodást eredményezett. A legharcosabb Danny Danon volt, aki korábban Benjamin Netanjahu kormányának tudományos miniszteri posztját és Izrael ENSZ-nagyköveti szerepét töltötte be. Watson bejegyzését megosztva a Twitteren Dannon azt mondta: „10 pont a Griffendéltől, amiért antiszemita”.

Izrael jelenlegi ENSZ-nagykövete, Gilad Erdan is kritikusan fogalmazott: „A fikció működhet a Harry Potterben, de a valóságban nem” – írta Erdan. „Ha ez megtörténne, a varázslóvilágban használt mágia kiküszöbölhetné a Hamász (amely elnyomja a nőket és Izrael megsemmisítésére törekszik) és a PA (amely támogatja a terrort) gonoszságait. Én ezt támogatnám!” A PA a Palesztin Hatóságra utal.

Danon megjegyzései ellenreakciót váltottak ki, többek között Leah Greenbergből, a Donald Trump megválasztására válaszul 2016-ban alapított nonprofit szervezet, az Invisible Project társ-ügyvezető igazgatójától. „Ez tökéletes demonstrációja az antiszemitizmus teljesen cinikus és rosszhiszemű fegyveresítésének azért, hogy leállítsanak minden alapvető szolidaritást a palesztin néppel” – írta.

Emma Watson rendszeresen használja platformjait fontos ügyekre

A 31 éves Watson szókimondó feminista, aki platformját számos nagy horderejű ügy támogatására használta fel, így 2015-ben felkerült a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberének listájára. 2014-ben kinevezték az ENSZ női jószolgálati nagykövetévé, és beszédet mondott az ENSZ New York-i központjában, hogy elindítsa a HeForShe kampányt, amely a nők egyenjogúságának támogatására buzdítja a férfiakat. A színésznő tavaly klímaaktivistáknak adott hozzáférést Instagram-fiókjához. 

A Watson fiókjában közzétett képet eredetileg a Bad Activist Collective készítette a tavalyi összecsapások során, amelyek során izraeli repülőgépek bombázták Gázát rakétatámadásokra válaszul. Akkoriban más hírességek, köztük Bella Hadid, Dua Lipa és Susan Sarandon is kifejezték szolidaritásukat a palesztinok mellett.

Ahmed teljes idézete, amelyet részben Watson is idéz, így szól:

A szolidaritás nem feltételezi, hogy küzdelmeink ugyanazok, vagy hogy fájdalmaink ugyanazok, vagy hogy reményeink ugyanabban a jövőben vannak. A szolidaritás magában foglalja az elkötelezettséget és a munkát, valamint annak felismerését, hogy még ha nem is ugyanazok az érzéseink, nem ugyanolyan az életünk vagy nem ugyanolyan a testünk, mégis közös alapon élünk.

Watson bejegyzését több mint egymillió felhasználó lájkolta, és több mint 100 000 hozzászólás érkezett – ezek között sok palesztin vagy izraeli zászló is szerepel.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.