Megnövekedett azoknak a száma, akik segélyekről érdeklődnek az önkormányzatoknál a megemelkedett energiaárak miatt. Sokan most először igényelnek segélyt.

Az RTL Klub Híradója riportot készített arról, hányan, és kik fordulnak az önkormányzathoz segítségért a rezsiköltségük növekedése miatt, amit a Szeretlek Magyarország szemlézett

Egy nyugdíjas például egy 56 négyzetméteres házban él egyedül, a nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot, és a gázszámlája 26 ezerről 118 ezerre nő. 

10-15 százalékkal többen érdeklődnek és jelentkeznek az önkormányzatnál segélyek kapcsán. Ők egyébként is nehéz helyzetben élők köréből kerülnek ki. Sokszor azt mondják, hogy Budaörs egy gazdag város, de itt is sok az egyedül élő, idős ember

– mondta el Witthinghof Tamás polgármester. Kiemelte azt is, hogy még a téli számlák meg sem érkeztek, de már így is egyre többen kérnek segítséget a növekvő energiaárak miatt.

Szaniszló Sándor, a 18. kerületi polgármester elmondása szerint 40%-kal többen igényeltek támogatást az önkormányzattól az elmúlt időszakban. Megkétszerezték az eddigi szociális keretösszeget, 300 milliót különítettek el erre a célra. És arra is készülnek, ha ez nem lenne elég.

A legfontosabb, hogy a bajba került családok segítséget kapjanak. Minden más ezután következik. Ha úgy merül fel a kérdés, hogy esetleg kevésbé frekventált önkormányzati intézmény, akkor ideiglenesen becsukunk a fűtési szezonban, ha ez segít

– magyarázta.

A 8. kerületben tartós élelmiszer-adományokkal, a 15. kerületben új lakásrezsi-támogatási rendszerrel próbálják segíteni a lakosságot. A 19. kerületi önkormányzat azonban közölte, a költségvetésben még korábban tervezett segélyeken felül semmilyen plusz forrásuk nincsen a várható probléma kezelésére. Állami többletforrás biztosítása nélkül, az eddig nyújtott támogatásokon túl tehát érdemi többlet segítség nyújtására nem lesz módjuk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.