Magyarországon az eszpresszó a legnépszerűbb kávé egy felmérés szerint, ezt leginkább reggel fogyasztják az emberek, délután pedig főként tejeskávét.

A fiatalok inkább tejjel isszák a kávét

A Costa Coffee és a GKI Digital közös kutatásában több mint 2700 személyt kérdeztek meg mindennapi szokásaikról, közülük mintegy 2000-en tartják magukat rendszeres kávéfogyasztónak. A válaszadók közül minden második (53 százalék) fogyaszt rendszeresen eszpresszót, a következő legnépszerűbb kávétípus a tejeskávé (31 százalék) és a cappuccino (30 százalék).

A férfiak leginkább az egyszerű, de sokak szerint a legízletesebb kávét, az eszpresszót isszák: 64 százalékuk mondta, hogy rendszeresen ezt fogyasztja, míg a nők többsége inkább a tejes italokat. A kutatás szerint korcsoportbeli különbségek is mutatkoznak: a 18-29 éves korosztályban a legnépszerűbbek a tejes italok, ők az átlagos 30-31 százaléknál jóval magasabb arányban fogyasztanak cappuccinót (47 százalék) és caffe lattét (46 százalék).

Az idősebbeknek a minőség, a fiatalabbaknak a mennyiség számít a kávéfogyasztásban

A napszak is befolyásolja a kávéválasztási szokásokat, eszpresszót leginkább reggel fogyasztanak a válaszadók: 86 százalékuk iszik egyet rögtön ébredés után, de délben (39 százalék) és délután (34 százalék) is népszerű ez a változat. Szintén reggel népszerűek az egyéb tej nélküli kávéitalok, mint a doppio, americano vagy az espresso lungo. A délutáni időszak inkább a tejes italoké – ilyenkor fogyasztják a legnagyobb arányban ezeket az emberek.

A válaszadók több mint fele (55 százalék) minőségi kávét fogyaszt, ám ha nagyon muszáj, beéri az átlagossal is. A válaszadók negyede azt mondta, hogy bármit megiszik, a lényeg, hogy kávé legyen – főként a 25-29 évesek körében magas azok aránya (33 százalék), akik így gondolják. A válaszadók 14 százaléka inkább nem iszik kávét, ha nem minőségi a kínálat – ez különösen az 50-59 évesek körében jellemző, közülük minden ötödik gondolkozik így.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.