Sokan nem a hűtőben tárolják a kenyeret, pedig szakértők szerint inkább ott lenne a helyed. Az alábbi cikkben elmondjuk, mely ételeket érdemes a hűtőben tárolni.
A hűtve vagy fagyasztva tárolás nagyon egyszerű és elterjedt módja az ételek eltárolásának. De nem minden esetben.
A fagyos levegő kárt is tehet az ételekben, élelmiszerekben, ezeket jobb, ha inkább a kamrában, a polcon tároljuk. Nézzük, mit ne tegyünk soha a hűtőbe!

Hagyma

A hűtő nedves levegője megpuhítja, penészessé teszi a hagymát. Ezért tartsuk száraz, hűvös helyen inkább, de sosem a burgonya közelében! Ha a hagyma és a burgonya egymás mellé kerül, mindkettő hamarabb fog megromlani.

Kávé

Ha a kávébabot vagy az őrölt kávét a hűtőbe tesszük, elveszti ízét, szagát pedig minden más élelmiszer át fogja venni. Ha nagyobb mennyiség van belőle, azt tároljuk a fagyasztóban, kis mennyiségben pedig tartsuk hűvös, száraz helyen.

Olíviaolaj

Az olaj a hűtőben kicsapódik és szilárdabb, vajhoz hasonló állagot vesz fel, ami nagyban rontja minőségét.

Bazsalikom

Inkább tartsuk a bazsalikomot egy pohár hideg vízben, mint a vágott virágot. A hűtőben gyorsan hervad és átveszi más élelmiszerek szagát.

Fokhagyma

A fokhagyma a hűtőben csírázásnak indul. Szikkadt és penészes lesz, ezért ne tároljuk a hűtőben.

Kenyér

A hűtő gyorsan kiszárítja a kenyeret. Ha csak nem szeletelt szendvicskenyérről van szó, amit a következő néhány napban felhasználunk, a kenyeret tartsuk inkább hűvös, száraz helyen vagy egészben tovább eltarthatjuk a fagyasztóba téve.

Burgonya

A benne lévő keményítő a hideg levegő hatására kövecsessé válik, ez azonban a kisebbik baj. Nagyobb gond, hogy a hűtés közben a krumpliban keletkező anyagból sütés közben káros vegyület keletkezik, ami megnöveli a rák kockázatát.

Méz

A hideg a méz kristályosodását okozza, vagyis a hűtőben tárolt mézet csak úgy tudod használni, ha minden alkalommal olvasztgatod. Sokkal egyszerűbb a polcra tenni egy jól lezárható üvegben, így akár évekig kifogástalan lesz a minősége.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

9 élelmiszer, amit helytelenül mosunk meg

Akik törődnek az egészségükkel, tudják, hogy mennyire fontos megmosni fogyasztás előtt az egyes élelmiszereket. Ez pedig elég egyszerűnek tűnik: csak kinyitod a csapot, és ráengeded a vizet az élelmiszerre.