Úgy tűnik, a graffiti reneszánszát éli, vagy csak arról van szó, hogy ez a művészeti-önkifejezési ág az állandó érdeklődés középpontjában áll. Az elmúlt napok Banksy-őrülete után, amiről mi is több cikkünkben (például ezen és ezen a linken) hírt adtunk, most Keith Haring falfestménye jelent szenzációt.

Keith Haring (1958-1990) amerikai művész, aki pop art és graffiti-szerű munkáival a New York-i street culture meghatározó alakja volt az 1980-as években.

Alkotásai többnyire élénk színűek, jellegzetes, vastag fekete keretben. Gyermekkora rajzfilm-élményei ihlették alkotásait. Közeli munkakapcsolatban volt Basquiattal és Andy Warhollal.

Eredetileg egy szóló kiállítás miatt utazott 1986-ban Amszterdamba, hogy a Stedelijk Múzeumban mutassák be egy féktelenül színes vásznát. Ezzel egy időben köztéri munkát is készített az épület külső falára.

A körülbelül 12 méter magas falfestménnyel egy nap alatt végzett. A korábban tőle megszokott alkotásoktól eltérően ez a munkája meglehetősen puritán. De így is a legnagyobb falfestmény Európában a Dazed szerint. E monumentális alkotás majdnem 3 évtizeden át volt rejtve a burkolat takarásában.

1244327
Keith Haring Munka Közben A Stedelijk Múzeum Falánál, Amszterdamban / Fotó: Patricia Steur / Stedelijk Múzeum

Az elmúlt években aztán egy megszállott graffiti művész, Aileen Middel (művésznevén: Mick La Rock) szívügyévé vált, hogy Haring falfestménye újra láthatóvá váljon.

A Stedelijk Múzeum könyvtárával, a Keith Haring Alapítvánnyal, Amszterdam önkormányzatával és a Marktkwartier West projektfejlesztőivel együtt erőfeszítéseit végül siker koronázta.

1244328
Keith Haring Falfestménye A Stedelijk Múzeum Falán, Amszterdamban / Fotó: Hanna Hachula / Stedelijk Múzeum

Rengeteg lobbizás és a bürokrácia leküzdésének eredményeképpen a falfestményt takaró burkolatot végül eltávolították, és Haring alkotása láthatóvá vált.