A tudósok egyelőre nem lelkesednek a fehérjeláncok alakját megjósolni képes mesterséges intelligenciáért

A Google cégét a kutatók szerint a minősítő rendszerhez optimalizálták, azért tűnik olyan tökéletesnek. 

Lánc, lánc, fehérjelánc

A Google tulajdonában álló mesterséges intelligencia fejlesztő cég, a DeepMind december első hetében büszkén bejelentette, hogy olyan algoritmust hozott létre, amely képes előre jelezni, hogy molekuláris szerkezetük alapján milyen alakot vesznek fel a fehérjeláncok. Ha tényleg így van, akkor olyan problémára találtak megoldást, amely évtizedek óta foglalkoztatta a tudósokat, írja a Futurism.

Deepmind Feherje Szerkezet Alak
Fehérjeláncok / Fotó: DeepMind

Számos tudóst azonban nem hozott lázba a felfedezés híre, amit leginkább csak túlzott felhajtásnak minősítenek a Business Insider riportja szerint. A kritikus tudósok nem legyintenek teljesen a DeepMind eredményére. Abban azért kételkednek, hogy az AlphaFold 2 valóban olyan hasznos eszközzé válhat-e a kutatók számára, amennyire azt a cég hirdeti.

 
Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A CASP minősítőn, amely a lehetséges fehérje-felgombolyodást vizsgáló megoldásokat rangsorolja, az AlphaFold 2 algoritmus minden eddiginél jobb eredményt ért el. Egyesek szerint pont ez a gond: néhány kutató éppen arra céloz, hogy a CASP-ra optimalizálták az algoritmust, mintha egy videójátékot kéne megnyernie. 

Helyt tud állni a való életben?

„Azt nem tudhatjuk, hogyan teljesít majd az AlphaFold 2, amikor valódi problémával szembesül a valódi fehérjék sokkal bonyolultabb világában” 

– mondta Max Little számítógépes szakember.

A CASP elnöke, John Moult védelmébe vette a DeepMind fejlesztését, és visszautasította a vádakat, miszerint nem képes valódi problémák megoldására.

A CASP nem videójáték, hanem tudományos kísérlet, amelyet arra terveztek, hogy a fehérjék alakfelvételének módszerét vizsgálhassuk a valós környezethez hasonló szituációkban. Miután ötven éven át figyelemmel kísérhettem a sikertelen próbálkozókat, én lettem a legnagyobb szkeptikus a világon. Nagyon alaposan megvizsgáltam a DeepMind algoritmusát, és nagy eséllyel ez még csak a kezdet, amit ők és a többi fejlesztő elért ezzel a fajta megközelítéssel

– mondta Moult.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A kételkedő tudósok talán azokra a Banksy-féle képekre gondoltak, amelyeket mesterséges intelligencia készített, illetve azt is tudjuk, hogy az arcfelismerés sem mindig megy tökéletesen a programoknak. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból