A tudósok sertéseken és egereken végzett tesztek során jöttek rá, hogy lehetséges lehet a fenéken keresztül lélegezni.

A Clinical and Translational Resource and Technology Insights folyóiratban megjelent új jelentés szerint tudósok egy csoportja kísérletsorozatot végzett sertéseken és egereken, amelyek a teknősök lassú anyagcseréjén alapultak, írjaDailyStar.

Ez magában foglalta az állatok beleinek súrolását, hogy elvékonyodjon a nyálkahártya bélése, így csökkentve a véráram gátját. Ezután egy oxigénhiányos helyiségbe helyezték őket.

A jelentés szerint „azok a kontrollállatok, akiket megfosztottak a légzéstől, és nem kaptak bélszellőztetést, körülbelül 11 perc után elpusztultak. Azok az állatok, amelyek bélrendszeri lélegeztetést kaptak bélradírozás nélkül, majdnem kétszer annyi ideig, körülbelül 18 percig élték túl, ami azt jelzi, hogy volt némi oxigénfelvétel. Végül azoknak az állatoknak a 75%-a, akik bélsúrolást kaptak és nyomás alatti oxigént juttattak a végbélükbe, túlélte a kísérlet teljes időtartamát, egy órát.”

Eredményeik alapján azt feltételezik, hogy más emlősök – például az emberek – is túlélhetnék, ha fenéken keresztül lélegeznének. Egyelőre emberi kísérletekről nem készültek tervek, és kevésbé veszélyes módszerekkel is kísérleteznek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet