A tudósok felfedezték, hogy a nők agya körülbelül 0,4 Celsius-fokkal melegebb, mint a férfiaké, ami azt jelenti, hogy nagyobb a valószínűsége annak, hogy a hőmérséklete meghaladja a 40 fokot.

A Royal Infirmary of Edinburgh-ban reggel, délután és este negyven, 20 és 40 év közötti önkéntes agyát szkenneltek a Brain folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amit a DailyStar szemlézett.

Az emberi agy átlaghőmérséklete magasabbnak mutatkozott, mint a korábban hitt 38,5 fok, és a nők agya melegebb a férfiakénál. A nemi különbséget valószínűleg a menstruációs ciklus okozhatja. 

Bár a 40 fok körüli hőmérsékletet a test más részein láznak tekintenék, az agyban ez annak a jele lehet, hogy a szerv egészségesen működik.

A múltban mértek ilyen magas hőmérsékletet agysérülteknél, de feltételezték, hogy a sérülés következménye

– mondta Dr. John O’Neill, a Cambridge-i Egyetem csoportvezetője.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az agy éjszaka lehűl, nappal pedig felmelegszik. A hőmérséklet az életkorral nőtt, leginkább a mély agyi régiókban, ahol az átlagos emelkedés 0,6 C volt. Ez ahhoz a feltételezéshez vezetett, hogy az agy lehűlési képessége az életkor előrehaladtával romlik.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet