Fiatalok, feketék és szédítően tehetségesek: őket érdemes az Instagramon is követni

Rengeteg feltörekvő fekete tehetség hatalmas esélyhez juthat a változó világban.

Fekete alkotók a középpontban

George Floyd május 25-i halála óta eltelt lassan két hónap, és nem csak Amerikában, hanem az egész világon megállíthatatlan változások indultak el. A kegyetlen rendőri túlkapások és a rasszizmus elleni tüntetések nyomában további fontos és pozitív átalakulás kezdődött el.

Mowalola Fekete Kreativok
Mowalola Ogunlesi / Fotó: Mowalola Ogunlesi Instagram

Az események felhívták a figyelmet arra, hogy a rendszerszintű rasszizmus nem csak Amerikában, hanem a világon mindenütt olyan probléma, amely a társadalmi berendezkedés minden vonatkozását áthatja – így a kreatív szakmák sem maradhatnak ki belőle. Most azonban lehetőség van ezen változtatni: a színesbőrű alkotók és projektjeik mindenütt nagyobb figyelmet kapnak, így ők is hatékonyabban szólhatnak egy szélesebb közönséghez.

10 feketék által alapított márka, amibe nyugodtan invesztálhatsz

10 feketék által alapított márka, amibe nyugodtan invesztálhatsz A New York-i Cushnie Carly Cushnie keze alatt nőtte magát a vörös szőnyegek egyik kedvenc márkájává. A vállalkozás a finom, testhez simuló esti viseletekről híresült el, amelyek közül már Michelle Obama, Jennifer Lopez és Ashley Graham is viselt pár csodás darabot.

Most öt olyan fekete alkotót mutatunk be a Miss Vogue segítségével, akiket igazán érdemes szemmel tartani és követni közösségi oldalaikat.

Mowalola Ogunlesi

Miután 2017-ben lediplomázott az Egyesült Királyság híres képzőművészeti egyetemén, a Central Saint Martins-ban, a brit-nigériai származású független divattervező rögtön az egyik legígéretesebb névnek számított Londonban. Ogunlesi alkotásain keresztül gyakran a feketeként megélt tapasztalatai köszönnek vissza.

Virgil Abloh, a Louis Vuitton kreatív igazgatója egymilliós ösztöndíjat kínál

Korábban már beszámoltunk arról, milyen nehézségekkel küzdenek meg azok a színesbőrű emberek, akik a divatiparban szeretnének érvényesülni. Néhányuknak azért sikerül, például a szabadúszó tervezőnek, Mowalolának vagy a André Leon Talley-nek, aki a Vogue főszerkesztő-helyetteseként dolgozott, de ők ma még inkább kivételnek számítanak. Abloh-nak szintén sikerült befutnia, és most azon fáradozik, hogy a tehetséges diákoknak könnyebb legyen az élete.

„Nem számít, ki hogyan öltözködik, vagy milyen magatartást tanúsít, továbbra is sétáló célpontok vagyunk az utcán” – nyilatkozta a 2020-as tavaszi-nyári Coming For Blood elnevezésű katalógusának egyik darabjáról.

https://www.instagram.com/p/B3cFjhUAoYA/

Sherrie Silver

A 26 éves koreográfust Childish Gambino This Is America című videóklipjében látható termékenységi táncáról ismerik a legtöbben, amellyel 2018-ban egy MTV-díjat is bezsebelt.

Childish Gambino – This Is America (Official Video)

“This is America” by Childish Gambino http://smarturl.it/TcIgA Director: Hiro Murai Producer: Jason Cole of Doomsday with Ibra Ake and Fam Rothstein of Wolf …

De a portfoliójában ennél jóval több szerepel: dolgozott már többek közt a Vogue-nak és a Google-nak is. Ruandai gyökerei erős hatást gyakorolnak munkájára, így globális porondon mutathatja meg az afrikai eredetű táncokat.

https://www.instagram.com/p/CAV4hWKBpOw/

Grace Wales Bonner

Grace Wales Bonner is szintén a Central Saint Martins-ban végzett 2014-ben, és azóta töretlenül a fekete identitást vizsgálja alkotásaiban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Wales Bonner a jelen kor fontos márkája. Úgy alkottuk meg, hogy a feketéknek magasabb pozíciót vívjon ki a divat palettáján betöltött jelenlegi helyéhez képest, és megújítsa a hagyományos, európai értelemben vett luxus fogalmát a perspektívák sokrétűségével és keresztezésével[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a tervező tavaly, miután elnyerte a Vogue/BFC Divatalapítványának ösztöndíját

Grace Wales Bonner for @dior⠀⠀ ⠀⠀ Maria Grazia Chiuri invited Grace Wales Bonner to present an interpretation of the revolutionary ‘New Look’ silhouette from Monsieur Dior first show in 1954. Her take on the Bar Jacket and skirt combining crochet raffia was presented at the Dior Cruise 20 show at Palais El Badi, Marrakesh.⠀⠀ ⠀⠀ Photograph @joan_braun⠀⠀ Model @hiandramartinez⠀⠀ ⠀⠀ #archive #morocco #walesbonner ⠀

No Description

Clara Amfo

A Radio 1 DJ-je és műsorvezetője az egyik legnépszerűbb fekete a brit szórakoztatóiparban. Közreműködik a BBC főműsoridejében adásba kerülő programokban is. Ezt a lehetőségét arra használja, hogy „megszólaltassa olyan fekete tehetségek hangját is, akiknek egyébként nem lenne esélyük, hogy meghallják őket”, valamint hirdesse, mennyire fontos, hogy „olyan embereket alkalmazzanak, akik készek és hajlandóak arra, hogy ne csak egyféle ember történetét meséljék el”. Legutóbb felszólította az országot, hogy tegyen mindenki az előítéletei ellen, és nyíltan beszélt arról, hogyan érintette George Floyd halála.

Becoming a first-time grandma is a special milestone and the Beaumont, Trenton team didn’t let the COVID surge in June keep this grandma from seeing her grandchild, Jackson. Our security team pointed out which room he was in and his mom and Dr. Angelique Ellison helped grandma get her first glimpse of the new baby boy! #BeaumontHealth #newborn #grandma #firsttimegrandma #commitment #COVID19 #TrentonMI #obgyn

No Description

Rhea Dillon

Az egyik legizgalmasabb feltörekvő alkotó, filmes és fotós Londonban, aki máris lenyűgöző portfolióval rendelkezik. A Dillon keze alól kikerült munkák többnyire a feketék tapasztalatairól szólnak: a politikai szerepvállalástól kezdve az afro hajtípus problémáin át a fekete kamaszok ártatlanságról alkotott elképzeléséig. A Central Saint Martins-ban kiállított legutóbbi munkája a fekete brit queer, erősen alulreprezentált közösséget mutatja be

missing @my_oh_wah, in love w @thishairofmine

No Description

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból