A Marquises-szigetek alatt egy különös, eddig ismeretlen kőzetstruktúrát fedeztek fel a Marylandi Egyetem geológusai.

Több évtizednyi adatot elemeztek a kutatók

A tudósok számára nem csak a világűr rejteget feltárandó titkokat, mint amilyenek a fekete lyukak, vagy a bolygók keletkezése, hanem Földünk legmélye is.

Kutatókból álló csoport a cutting-edge képalkotási technikát alkalmazva egy hatalmas, váratlan struktúrát fedeztek fel közel a Föld magjához, írja a Futurism. Mindez emlékeztet miket arra, milyen keveset is tudunk a bolygónk belsejéről, amelyen élünk.

A Fold Belso Magja
A Kép Illusztráció/ Kép: Istock

Vedran Lekić, a Marylandi Egyetem geológusprofesszora szerint a Föld magja körüli anomáliákból adódó struktúrák sokkal gyakoribbak annál, mint ahogy eddig feltételeztük. Lekić és csoportja egy gépi tanulás algoritmust, a Sequencert alkalmazták. Az algoritmus segtségével több száz, földrengés keltette szeizmikus adatot elemeztek, amelyeket az elmúlt évtizedekben gyűjtöttek azért, hogy feltérképezzék a Föld eddig ismeretlen belsejét. A folyamat hasonlít ahhoz, mint amivel a denevérek tájékozódnak környezetükben.

Extrém hőmérsékleti viszonyokat tártak fel

A tudóscsoport még nem tisztázta pontosan miből is áll a hatalmas, újonnan felfedezett képződmény, de feltételezik, hogy extrém sűrű és forró olvadt kőzet alkotja. Lekić reméli, hogy a technikával sikerül majd világunk további rejtett titkait is feltárni.

Egy éven belül tesztelhetik embereken Elon Musk agyi implantátum-ötletét

Elon Musk, a Tesla és a Paypal alapítója nemrégiben létrehozta a Neurolink nevű céget, mely a mentális betegségek leküzdése érdekében dolgozik a fejlett technológiájú neurális interfészeken, melyek elsősorban a memória célzott manipulációját igyekszik megvalósítani. Az eljárás javíthatja az intelligenciahányadost, az emlékezőképességet és mentális zavarokat is.

„Mindannyiunkat meglepett, hogy olyan hatalmas képződményt találtunk a Marquises-szigetek alatt, amiről még fogalmunk sem volt azelőtt. Ez valóban izgalmas, mert rámutat arra, hogy a Sequencer-algoritmus segíthet abban, hogy értelmezzük a világszerte gyűjtött szeizmografikus adatokat olyan módon, amire eddig nem voltunk képesek” – magyarázza a professzor.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.