Kutatók merészkedtek a Föld középpontjához közel, felfedeztek egy ismeretlen kőzetstruktúrát

A Marquises-szigetek alatt egy különös, eddig ismeretlen kőzetstruktúrát fedeztek fel a Marylandi Egyetem geológusai.

Több évtizednyi adatot elemeztek a kutatók

A tudósok számára nem csak a világűr rejteget feltárandó titkokat, mint amilyenek a fekete lyukak, vagy a bolygók keletkezése, hanem Földünk legmélye is.

Kutatókból álló csoport a cutting-edge képalkotási technikát alkalmazva egy hatalmas, váratlan struktúrát fedeztek fel közel a Föld magjához, írja a Futurism. Mindez emlékeztet miket arra, milyen keveset is tudunk a bolygónk belsejéről, amelyen élünk.

a Fold belso magja
A kép illusztráció/ Kép: iStock

Vedran Lekić, a Marylandi Egyetem geológusprofesszora szerint a Föld magja körüli anomáliákból adódó struktúrák sokkal gyakoribbak annál, mint ahogy eddig feltételeztük. Lekić és csoportja egy gépi tanulás algoritmust, a Sequencert alkalmazták. Az algoritmus segtségével több száz, földrengés keltette szeizmikus adatot elemeztek, amelyeket az elmúlt évtizedekben gyűjtöttek azért, hogy feltérképezzék a Föld eddig ismeretlen belsejét. A folyamat hasonlít ahhoz, mint amivel a denevérek tájékozódnak környezetükben.

Extrém hőmérsékleti viszonyokat tártak fel

A tudóscsoport még nem tisztázta pontosan miből is áll a hatalmas, újonnan felfedezett képződmény, de feltételezik, hogy extrém sűrű és forró olvadt kőzet alkotja. Lekić reméli, hogy a technikával sikerül majd világunk további rejtett titkait is feltárni.

Egy éven belül tesztelhetik embereken Elon Musk agyi implantátum-ötletét

Elon Musk, a Tesla és a Paypal alapítója nemrégiben létrehozta a Neurolink nevű céget, mely a mentális betegségek leküzdése érdekében dolgozik a fejlett technológiájú neurális interfészeken, melyek elsősorban a memória célzott manipulációját igyekszik megvalósítani. Az eljárás javíthatja az intelligenciahányadost, az emlékezőképességet és mentális zavarokat is.

„Mindannyiunkat meglepett, hogy olyan hatalmas képződményt találtunk a Marquises-szigetek alatt, amiről még fogalmunk sem volt azelőtt. Ez valóban izgalmas, mert rámutat arra, hogy a Sequencer-algoritmus segíthet abban, hogy értelmezzük a világszerte gyűjtött szeizmografikus adatokat olyan módon, amire eddig nem voltunk képesek” – magyarázza a professzor.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból