A koronavírus-járvány ellenére megtartják októberben az idei frankfurti könyvvásárt – így döntött szerdán a rendezvény felügyelőtanácsa.

Nagyon fontos, hogy megtartsák

Noha a koronavírus-járvány alatt többet olvasunk könyveket, számos rendezvényt nem lehet megtartani. A testület szerint az október 14-től 18-ig tartó irodalmi seregszemle sok mindenben különbözni fog az eddigi könyvvásároktól, és még nem lehet megmondani pontosan, hogy milyen változtatások lesznek, mert azok sokban függnek a járványügyi helyzettől, az aktuális egészségügyi előírásoktól.

Idén minden korábbinál fontosabb, hogy megtartsák a könyvvásárt, amely azonban egyfajta, a vírus által meghatározott különkiadás lesz – jelentette ki Juergen Boos, a vásár igazgatója.

Frankfurti Konyvvasar 2020 Elmarad Koronavirus
Frankfurti Könyvvásár, 2019 / Fotó: A Rendezvény Hivatalos Weboldala

Az 1949 óta megrendezett frankfurti könyvvásár az utóbbi években több mint 100 országból már csaknem 7500 kiállítót, valamint több mint 300 ezer látogatót vonzott. A pavilonokban nagy volt a tolongás, az emberek sűrű tömött sorokban várakoztak az előadásokra és a dedikálásokra, a résztvevők jegyzéke olyan vastag volt, mint egy könyv.

Az idei, 72. könyvvásár a jelenlegi tervek szerint nemcsak a frankfurti vásárvárosban zajlik majd, hanem szétszórtan az egész Majna-parti nagyvárosban, és részben virtuálisan. A látogatók, a kiállítók és az alkalmazottak biztonságáról részletes egészségügyi és higiéniai előírásokkal gondoskodnak – ígérik a szervezők.

Igyekeznek figyelembe venni az óvintézkedéseket

Az elképzelések szerint idén például a standok nagyobbak, a folyosók szélesebbek lesznek, nem lesznek nagyon színpadok, az ide illő eseményeket inkább a virtuális térben rendezik meg. A látogatók számát korlátozzák a teljes vásárterület nagyságától függően, a beléptetés kontaktmentesen történik előzetes regisztráció után.

Várhatóan kevesebben lesznek a nemzetközi vendégek is az utazási korlátozások miatt, és egyelőre azt sem tudni, miként néz majd ki a díszvendég, Kanada szereplése, amely a Singular Plurality mottó alatt irodalmának többnyelvűségét kívánja hangsúlyozni.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy a könyvvásáron való részvétel feltételeit az utolsó pillanatig nagyfokú bizonytalanság jellemzi, mert várhatóan még októberben is érvényben lesznek bizonyos járványügyi korlátozások.

Stephen King fél, hogy a koronavírus minden évben egyre gyilkosabban tér majd vissza

Stephen King, a horrorregények atyja a The Late Show with Stephen Colbert műsorban beszélt arról, a koronavírus valóban úgy történt-e, ahogy azt korábban elképzelte. A The Stand regényét 1975-76-ban írta, amiért 40 évvel később is elnézésünket kéri. Elmondása szerintnem egy emberrel találkozott, aki a maszkján keresztül azt suttogta, úgy érzi magát, mint egy Stephen King-sztoriban.

Tavasszal számos nagy németországi irodalmi eseményt lemondtak a koronavírus-világjárvány miatt, köztük a rangos Lipcsei Könyvvásárt és a kölni könyvvásárt (lit.Cologne). A járvány miatt sok egyéb nagy vásárt is lefújtak Frankfurtban.

A könyvvásár megtartása nagyon pozitív gazdasági üzenet – mondta Uwe Behm, a frankfurti vásárváros igazgatója.

A magyar Margó Irodalmi Fesztivált is megtartják, azonban online keretek között.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet