Egy spanyol műkereskedő azt állítja, megtalálta a hányatott sorsú Frida Kahlo-festmény eredetijét

A szakértők szerint azonban szinte teljességgel kizárt, hogy az eredeti A sérült asztal című Frida Kahlo-festmény került most elő.

Jobb, mint az eddigi másolatok

Frida Kahlo a mai napig az egyik legnépszerűbb, ikonikus festőnő: nem csak a műtárgypiacon, de kommersz gagyiként is bármi eladható a nevével. Két évvel ezelőtt Budapesten is szerveztek egy kisebb kiállítást alkotásaiból a Magyar Nemzeti Galériában.

frida kahlo a serult asztal elveszett festmeny
Frida Kahlo az eredeti festménnyel 1941-ben / Fotó:  Edward B. Silberstein / Cincinnati Art Museum

Most egy spanyol műkereskedő, Cristian López azt állítja, tudja, hol található Frida Kahlo „szent grálja”, a régóta elveszettnek vélt La Mesa Herida (A sérült asztal, 1940) című festménye, írja a The Art Newspaper. A 65 éve eltűnt alkotást jelenleg egy londoni raktárban őrzik López szerint, és névtelenséget kérő tulajdonosa 45 millió dollárért válna meg tőle. Szakértők erősen vitatják a festmény valódiságát, ám olykor ők is tévedhetnek, mint ahogy az több Botticelli-alkotás esetében is előfordult tavaly.

Balszerencsés tolvajok: az értékes Bruegel-festmény másolatát lopták el

A Krisztus keresztre feszítésé t ábrázoló műalkotást szerda reggel vitték el a tolvajok Castelnovo Magra liguriai település Szent Mária Magdolna templomából. A tolvajok kalapáccsal törték be a tároló üvegét, a bűntény után autóval menekültek el. Órákkal később a helyi rendőrség elmondta, hogy hallottak a műkincslopás tervéről, ezért kamerákat szereltek fel, hogy segítségükkel elkapják a tolvajokat.

Helga Prignitz-Poda művészettörténész szerint az eredeti alkotásról készült fénykép és a López által eladásra kínált között egyértelműen látszanak az eltérések. Az Associated Press (AP) szerint, a most felbukkant darab azért jobban hasonlít bármely korábbi másolatnál a fotón látott eredetire.

A fatáblára készült olajfestményt, amelyen Kahlo a férjétől, Diego Rivera freskófestőtől való elválás fájdalmát örökíti meg, először Mexikóvárosban állították ki a Nemzetközi Szürrealista Kiállításon 1940-ben. Ezt követően 1945-ben Kahlo a képet a Szovjetuniónak ajándékozta, amikor a moszkvai Nyugati Művészet Múzeumban mexikói művészek számára készültek kialakítani egy termet.

“Vivo cada día con la esperanza de verte regresar… y cada noche sabiendo que no estás.” . . . . #FridaKahlo #Photography #Legend #Icon #Painter #Artist #PhotoOfTheDay #❤️

No Description

Egy 2018-as tanulmányban Prignitz-Poda és Katarina Lopatkina független kurátor feltárták, hogy Kahlo, aki elkötelezett kommunista volt, baráti ajándékként elküldte a képet Moszkvába. A szovjet hivatalnokok azonban a hanyatló nyugat polgári csökevényének tekintették a festményt. Kiállításra alkalmatlannak nyilvánították, és amikor a mexikói terem projektjét elvetették, a festmény raktárba került.

A Frida Kahlo-festmény utolsó ismert tartózkodási helye: 1955, Varsó

A Frida Kahlo-festmény utoljára 1955-ben Varsóban volt szem előtt a Nemzeti Zacheta Művészeti Galériában rendezett mexikói kiállításon, amely később bejárta a keleti blokkot és Kínát is. Egy Varsóban készült fénykép bizonyítja, hogy 1955-ben még megvolt. Azután nyoma veszett. Nincs bizonyíték, hogy visszakerült volna Moszkvába, megvásárolták vagy megsérült volna.

Egy applikáció, ami Yayoi Kusama és Frida Kahlo munkáivá varázsol

Milyen lenne az életünk egy festményként? Hogyan néznének ki mindennapjaink mondjuk Frida Kahlo, Keith Hering, Basquiat, Leonardo da Vinci vagy Yayoi Kusama vásznain? Az Art Transfer applikáció megtalálta erre a választ. Az alkalmazás az angliai National Gallery és a Japan’s MOA Museum of Art intézmények, valamint a Google Arts & Culture közreműködésével jött létre.

Az elmúlt 60 év során a Kahlo életművét tanulmányozók mindeddig sikertelenül próbáltak a festmény nyomára bukkanni. A legtöbben kitartóan tagadják, hogy Lópeznél lenne a valódi.

Susana Pliego művészettörténész, aki szintén jól ismeri Kahlo munkásságát, egyetért abban, hogy az A sérült asztal címen emlegetett festmény nem lehet valódi. Ő a műkereskedelmi piac „Frida-mániáját” okolja amiatt, hogy lépten-nyomon hamisítják a műveit.

“En el jardín del frente crece una planta en forma de mano. ¿Dónde habrá una que se parezca a una pierna?” . . . . #FridaKahlo #Photography #Legend #Icon #Painter #Artist #Mexico #❤️

No Description

Hans-Jérgen Gehrke műgyűjtő szerint, aki Németországban létrehozott Kahlo műveiből egy múzeumot, lehetetlen, hogy egy ismeretlen 22 éves weboldalt üzemeltető spanyol üzletember legyen az eltűnt festmény nyomravezetője.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Többezer Frida Kahlo-hamisítvány létezik. Ő az a művész, aki többet festett halála után, mint életében[/perfectpullquote]

– nyomatékosította meggyőződését a szakértő.

Raffaello vagy sem? Valaki 400 milliót fizetett a festményért

Egy Madonnát a gyermekkel ábrázoló, „ stílusához közel álló” festmény kelt el 1,27 millió euróért (~400 millió forint) a bécsi Dorotheum aukciósházban. A végösszeg a kikiáltási ár több mint háromszorosáig kúszott fel, miután egy híres olasz művészettörténész azt vélelmezte, hogy Raffaello és követői alkotásáról van szó.

López szerint ugyanakkor több általa meg nem nevezett szakértő is megvizsgálta a festményt, és megállapították eredetiségét. Legutóbb két éve is felbukkant valaki, aki bevallása szerint olyasmit tud, ami segíthet a rejtélyesen eltűnt kép nyomára bukkanni. Raúl Cano Monroy nyomozó 2018-ban kijelentette, hogy újabb részletek birtokába került a festménnyel kapcsolatosan. A folyamatban lévő nyomozás miatt még nem tárhatja nyilvánosság elé, de bízik benne, hogy öt éven belül sikerrel jár.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból