Többezer brit állampolgárt terveznek bevonni a Galleri-teszt elvégzésével a világ legnagyobb rákmegelőző kísérleti programjába, amellyel a betegségek jelentős részét már nagyon korai stádiumban fel lehet ismerni.

Az NHS a rák korai felismerésére koncentrál

A brit állami egészségügyi rendszer, az NHS megkezdte a szakértők által forradalminak nevezett rákdiagnosztikai vérteszt önkénteseken történő vizsgálatát, írja a LADBible. A Galleri-teszt ötven különböző ráktípus korai felismerésére is képes, még jóval a páciens által észlelhető panaszok és tünetek megjelenése előtt. A teszt olyan ráktípusok jelenlétét is kimutatja, amelyeket a jelenlegi rutinellenőrzések nem vizsgálnak, sőt, nagy pontossággal azt is képes meghatározni, hogy a szervezetben hol találhatóak az elváltozások.

Az egészségügyi irányítás 140 ezer 50 és 77 év közötti, különböző származású és hátterű brit állampolgárt kíván bevonni a programba az egész ország területén. A levélben megkeresett személyek önkéntes alapon vállalhatják a programban való részvételt, és kereshetik fel a lakóhelyükhöz legközelebb eső szűrőállomást, ahol egy és két év múlva ismét meg kell jelenniük, hogy vért vegyenek tőlük.

Galleri-Teszt Nhs Rakmegelozes Diagnosztika

A Galleri-teszt azokat a kémiai elváltozásokat képes kimutatni, amelyek a daganatból a véráramba kerülő DNS-ben mennek végbe, ugyanis egyes tumortípusok már jóval a tünetek megjelenése előtt elkezdi a véráramba irányítani az örökítőanyagot. A teszt már bizonyítottan jó hatékonysággal ismeri fel, ha a fejben, a nyakban, a belekben, a tüdőben, a hasnyálmirigyben és a torokban daganat alakul ki.

A Galleri-teszt még a korai fázisban kiszűrheti a rákbetegek többségét

A kísérleti programot az NHS mellett a Rákkutatási Központ és a londoni King’s College Rákmegelőzési Egysége, valamint a teszt kifejlesztője, a Grail vezeti. Az első eredményeket várhatóan 2023-ban publikálják, és amennyiben sikeres, az elkövetkezendő években további személyeket vonhatnak be a kísérletbe, immár milliós nagyságrendben.

A szakértők, többek között az NHS-t vezető Amanda Pritchard azt hangsúlyozták, hogy a teszt mérföldkő lehet a rákgyógyításban. A teszt lehetővé teszi a minél korábbi felismerést még a panaszok megjelenése előtt, így a beteg túlélési esélyei is nagyban nőnek, hiszen minél korábban ismerjük fel a rák kialakulását, annál eredményesebben lehet gyógyítani a betegséget. Hozzátette, hogy a Galleri-teszt kísérleti programjától azt várják, hogy a rákbetegségek háromnegyedét korai stádiumban diagnosztizálják.

A rákgyógyítás legújabb kísérleti módszereiről, mint például a személyre szabott vakcina vagy a vágás nélküli műtét korábban már beszámoltunk Tudomány rovatunkban.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet