A szupergazdagok szerint a tehetősebbeknek magasabb adót kellene fizetnie, hogy segítsék a koronavírus-fertőzötteket 

A napokban 83 ismert, gazdag ember szólalt fel annak érdekében, hogy “azonnali, jelentős, állandó és magasabb adókat” szabjanak ki a tehetősebb emberekre. A társadalom nagyobb jövedelemmel rendelkező rétege ugyanis anyagilag segíteni tudna az egészségügyi helyzeten és a koronavírus-fertőzötteken. 

Pénz = segítség

A világ leggazdagabb emberei közül 83 híresség hívta fel a kormányok figyelmét arra, hogy a koronavírus-járvány folytán bekövetkező gazdasági válságon való felülkerekedés, valamint a koronavírus-fertőzötteken való segítés érdekében magasabb adókat kellene kiszabni a társadalom elit rétegeinek. 

gazdag ado
Richard Curtis (bal) Abigail Disney és Jerry Greenfield is támogatják a gazdagok megadóztatását / Fotó: Getty Images

A felszólalók között a Ben and Jerry’s jégkrém-alapítója, Jerry Greenfield és a Disney örököse, Abigail Disney is részt vett. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ahogy a Covid-19 megsemmisíti a világot, a hozzánk hasonló milliomosoknak kritikus szerepet kell játszaniuk a világunk gyógyításában. Nem, mi nem az intenzív osztályon kezeljük a betegeket. Nem a mentőautókat vezetjük, amelyekkel a betegeket kórházakba szállítják. Mi nem újratöltjük az élelmiszerboltok polcát, és nem szállítunk élelmiszert háztól házig. De van pénzünk, ráadásul nagyon sok. Pénzünk, amelyre most égetően szükség van és az elkövetkező években szükség is lesz, ahogy világunk felépül a válságból   [/perfectpullquote]

– olvasható a levélben. A csoport továbbá hozzátette, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai évtizedekig tarthatnak, és további félmilliárd embert sodorhatnak szegénységbe. 

A gazdagok száma tovább nő

A csoport tagjai hozzáteszik, a koronavírus által generált és feltárt problémákat nem lehet mindössze adakozással orvosolni. A kormányvezetőknek is felelősséget kell vállalniuk a pénzösszeg összegyűjtésében és helyes, etikus felhasználásában. Megemlítik azt is, hogy hatalmas adóssággal tartozunk azoknak, akik a pandémia ellen élvonalban harcolnak. Az egészségügyi dolgozók fizetése kritikán aluli. 

A koronavírus a luxus életmóddal nem számolhat le – Így élik meg a karantént a gazdagok

A koronavírus mindenkit izolációra és határozatlan ideig tartó karanténra kényszerít. Míg legtöbbünk a négy fal között tengeti az életét, felfedezve az élesztőmentes receptek legjobbjait, órákat töltve a The Sims-szel vagy kopaszra borotválva a fejét, addig sokan, köztük az egészségügyi dolgozók is fokozott veszélynek teszik ki magukat.

A milliárdosokból álló csoport felszólította a politikusokat, hogy foglalkozzanak a globális egyenlőtlenség problémájával. A szupergazdag emberek száma továbbra is növekszik a koronavírus-válság és a globális zárások gazdasági következményei ellenére is. A Tesla alapítója, Elon Musk például limitált kiadású szaténnadrág piacra dobásával ünnepelte bevételi sikereit. 

A világon több mint 500 ezer ember van „rendkívül gazdagként” számon tartva, akik vagyona meghaladja a 30 millió dollárt. Mindez azt jelenti, hogy a világon számottevően több átlagosnál sokkal tehetősebb személy él, mint Izland, Málta vagy Belize teljes népessége, írja a The Guardian. Ugyan a gazdagok egy része adományokkal segíti a koronavírusban szenvedőket és országuk egészségügyi rendszerét, nemrégiben kiderült, hogy a klímavédelmi adakozásokba bonyolódó Jeff Bezos vagyonának kevesebb mint 0,1%-át teszi ki az az összeg, amit a világjárványban károsultak számára felajánlott.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból