A világon először kapott ember genetikailag módosított sertésszívet, a beültetést az Egyesült Államokban végezték.

Utolsó esélyként nem volt vesztenivalója

A műtétre utolsó reményként tekintettek, mellyel megmenthetik a beteg életét, noha hosszú távú túlélési esélyeiről egyelőre keveset tudni – írta a BBC.

Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem

– mondta David Bennett a műtét előtt.

A Marylandi Egyetem klinikájának orvosai rendkívüli engedélyt kaptak a hatóságoktól az eljárásra, hiszen ellenkező esetben Bennett meghalt volna. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy emberi szívet nem kaphat, mivel egészségi állapota nagyon rossz.

Kapcsolódó cikk

A transzplantációt végző orvos-csapat munkáját hosszú évek kutatásai előzték meg, az eredmények emberek életét menthetik meg az egész világon.

Az egész világon áttörés lehet

“Egy lépéssel közelebb kerül a világ a szervhiány okozta válság megoldásához” – idézte a Marylandi Egyetem orvosi karának közleménye Bartley Griffith sebészt.

Az Egyesült Államokban naponta 17 ember hal meg szervhiány miatt, a jelentések szerint több mint 100 ezres a várólista. Az állati szervek transzplantációjának lehetőségét régóta mérlegelik, a sertésszívbillentyűk beültetése már el is terjedt.
Genmodositott-Sertessziv-Szervatultetes-Orvostudomany
Bennett azt reméli, folytathatja az életét. A műtét előtt hat héten át ágyhoz kötötten, gépek segítségével élt, miután halálos szívbetegséget mutattak ki nála. Hétfőn már önállóan lélegzett, bár folyamatos, alapos megfigyelés alatt áll.
Az átültetéshez használt sertés számos génjét módosították, ezek kilökődést okozhattak volna, azt azonban nem tudni pontosan, hogy most mi fog történni.

De ki is az a David Bennett?

Három évtizeddel ezelőtt megkéselt és megnyomorított egy férfit David Bennett, aki azzal vált világhírűvé, hogy egy génmódosított sertés szívének beültetésével mentették meg az életét – tudta meg a Washington Post.

Kapcsolódó cikk

Leslie Shumaker Downey-nak a lánya küldött át egy cikket a történelmi műtétről, amit először azzal nyugtázott, hogy „micsoda nagyszerű tudományos áttörés”. Majd a lánya azt írta, olvassa el a kezelésen átesett férfi nevét. A nő lefagyott, amikor meglátta, hogy arról a David Bennettről van szó, aki 1988-ban megtámadta öccsét, Edward Shumakert, aki a következő 19 évet kerekesszékhez kötve élte le, míg 41. születésnapja előtt, stroke következtében meghalt.

Downey azt mondta, míg az öccse és a családjuk szenvedett, Bennettnek jó élete volt a szabadulása után, most pedig második esélyt is kapott egy új szívvel, amit szerinte arra érdemesebb ember is kaphatott volna.
Korabeli beszámolók szerint Bennett azután támadt rá Edward Shumakerre, hogy felesége a férfi ölébe ült. A hasán, a mellkasán és a hátán is többször megszúrta, majd elmenekült. A gyilkossági kísérlet vádja alól felmentették, de bántalmazás és tiltott fegyverviselés miatt tíz év börtönre és harmincezer dollár kártérítés megfizetésére ítélték. Azt nem tudni, hogy ebből mennyit töltött le, Downey szerint öt évet.
A család polgári pert is indított Bennett ellen, akinek 3,4 millió dollárt kellett volna kifizetnie, de Downey szerint a család ebből egy fillért sem látott.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet