Futurisztikus, gondolatolvasó robotot mutattak be Kínában és a tudósok azt állítják, hogy 96%-os pontossággal olvassa le az emberi agyhullámokat.

Együttműködő “cobotok"

A vadonatúj technológiát tesztelő tudósok szerint az önkéntesek segítségével rávehetnek egy robot arra, hogy megragadjon egy szerszámot anélkül, hogy bármit mondanának neki vagy bármilyen fizikai mozdulatot tennének. A különleges, fejre szerelhető eszköz egy „nem invazív” agyhullám-detektort és karérzékelőket használ a parancsok kibocsátására, amelyeket a felhasználó karján lévő tartozékra küldenek – közölte a Daily Star.

Az elragadtatott kutatók elmondták, hogy a robot bebizonyította, “szinte azonnal” képes követni a parancsokat és azt állítják, hogy ezek az együttműködő robotok vagy “cobotok” – az angol cooperation (együtműködés) és robot szavak egyvelege –, technológiai áttörést jelenthetnek.

A China Mechanical Engineering tudományos folyóiratban megjelent eredményekre reflektálva, a projekt vezető tudósa, Dong Yuanfa arról írt, hogy a robotok milyen lehetőségeket hozhatnak létre egy iparágban, mivel „az összeszerelési munka, a teljes munkaterhelés 45%-át és a teljes termelési költség 20-30%-át teszi ki.”

Tudomany-Robotok-Mesterseges-Intelligencia-Gondolat-Olvasas-2
/ Fotó: Afp/Getty Images


Fizikai munka helyett, mentális terhelés

Dong elmondta, hogy az önkéntesek által, a robotok „több száz órányi képzésen” mentek keresztül, amely során az összeszerelő sor munkásai gondosan összeállítottak egy terméket.

A fejre szerelhető eszközök állítólag az esetek 70%-ában követték a munkások parancsait, de több önkéntesre volt szükségük az erős koncentrációhoz, miáltal az agyüzenet olvasható lett és a bot működött. Néhányan el is vesztették a figyelmüket a gondolatok ismétlődő jellege miatt.

További tesztekre lenne szükség annak megállapításához, hogy a technológia ténylegesen használható-e egy gyárban, mivel eddig minden tesztet laboratóriumban végeztek.

A kínai kormány a közelmúltban körvonalazta azon törekvéseit, hogy 2025-ig a robotikai innováció globális központjává váljanak, annak részeként, hogy az “okos-technológia” gyártásban világelsők legyenek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet