Veszélyben vannak a Google Chrome-felhasználók

A Google igyekszik a lehető legbiztonságosabb böngészőt biztosítani a felhasználóknak, ám a hackerek addig örülnek, amíg a felhasználók nem frissítik a Chrome új verzióját.

Frissítés, frissítés, frissítés – Sheldon

A távmunkából fakadóan egyre több és fontosabb adatot tárolunk valamilyen felhőszolgáltatásban, melyeket jellemzően különböző böngészőkön keresztül érhetünk el. Ebből fakadóan ezek az alkalmazások most sokan kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, hiszen az ellenük irányulót támadások felélénkültek. A Google folyamatosan figyeli, hogy a Chorme esetében mivel próbálkoznak az illetéktelen behatolók, és ez alapján próbálja meg egyre biztonságosabbá tenni szolgáltatásait. Hiába azonban minden igyekezet, ha a felhasználók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy frissítsék a böngészőket.

Google Chrome Bovitemeny Telepites Biztonsag
Google Chrome böngésző / Fotó: Pixabay

A cég közleménye szerint jelenleg a Chrome-nak, amely amúgy összességében a legnépszerűbb böngésző a piacon, 49 különböző verziója van használatban. Ezt azért rágcsáljuk egy kicsit: a szoftver elvileg úgy van beállítva, hogy automatikusan telepítse a frissítéseket, de ezek szerint a felhasználók akkurátusan kikapcsolják ezt a funkciót, és csakazértis maradnak az általuk letöltött változatnál.

A hackerek előszerettel kihasználják a kiskapukat

A böngésző két legfrissebb verziója a 86-os és 87-es, ezeket a felhasználók 61 százaléka használja, de nagyjából 28 százalék még mindig a 85-ös verzióval bóklászik az interneten. A Menlo Security kutatócég szerint az emberek 86 százaléka a Chorme valamelyik sebezhető verzióját használja, mivel nem tartja azt frissen.

A szakértők szerint a "ha nincs baja, minek megjavítani" mentalitás a szoftverek tekintetében nagyon veszélyes, ugyanis attól, hogy egy frissítés nem hoz szemmel látható változást, rengetegszer hatalmas sebezhetőségeket javít ki.

Csak az elmúlt pár hétben öt zero-day sebezhetőséget javított a cég, melyeket a hackerek előszeretettel használnak ki azoknál, akik nem figyelnek a biztonságukra.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ha meg szeretnénk győződni arról, hogy naprakész Chorme-verziót használunk-e, akkor kattintsunk a böngésző jobb felső sarkában található három kis pontra, majd válasszuk a beálltások fület. 

A megjelenő oldalon válasszuk ki “A Chrome névjegye” menüpontot, mely jobb oldalon legalul található, ezután a Google Chrome ikon alatt láthatjuk, hogy naprakész verziót használunk-e. Abban az esetben, ha frissítésre van szükség, ide kattintva ezt meg is tehetjük, és a böngésző gyors újraindításával már települ is a legújabb változat. Ha rendszeresen ellenőrizzük böngészőnk naprakészségét, azzal rengeteg kellemetlenséget kímélhetőnk meg magunknak, mely egy esetleges személyiséglopással, kibertámadással vagy egyéb biztonsági kockázattal jár.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk