Greta Thunberg klímaaktivistát „a svéd kamaszlányként” ismerte meg a világ. Mozgalmát magányos harcosként kezdte a svéd parlament épülete előtt 2018-ban. Tavaly pedig már a világ vezető hatalmai előtt szólalt fel több alkalommal, hogy cselekvésre bírja a politikusokat a klímavészhelyzet elleni küzdelemben. Tevékenysége két csatorna érdeklődését is felkeltette, így 2020-ban egyszerre két dokumentumműsor is forog Thunbergről.

A BBC stábja Thunberg minden lépését követi majd

2019 év végén a BBC összehozta egy videócsetben bolygónk két nagy harcosát: a veterán természettudóst, a televíziós ismeretterjesztő műfaj egyik megalkotóját, Sir David Attenborough-t és az ifjúságot képviselő Greta Thunberget.

Greta Thunberg Klímakatasztrófa Díj Klímavédelem
Greta Thunberg Klímaaktivista / Fotó: Getty Images

Attenborough, aki idén ünnepli 96. születésnapját, és aki filmjeivel szintén egyre hangosabban figyelmeztet a klímavészhelyzet elleni fellépés szükségességére, kifejezte elismerését az ifjú aktivista tevékenységéért.

“I wonder, what will you tell your children was the reason to fail and leave them facing the climate chaos you knowingly brought upon them? That it seemed so bad for the economy that we decided to resign the idea of securing future living conditions without even trying?” Here’s a clip from my speech addressing the #WorldEconomicForum in Davos today. Full speech at link in bio! #wef20

No Description

Talán a Skype-os beszélgetés volt az előzménye a brit közszolgálati csatorna és Thunberg közötti szorosabb kapcsolatnak, amely végül egy nagyobb lélegzetvégelű projekthez vezetett.

Greta Thunberg and David Attenborough meet for the first time (on Skype)

Greta Thunberg and Sir David Attenborough met for the first time (via Skype as they did not want to add to their carbon footprints) to discuss the climate cr…

A Dazed értesülése szerint a BBC Természettudományos Osztálya február 10-én jelentette be, hogy dokumentumsorozatot terveznek készíteni Greta Thunbergről.

A felnőtté válást is nyomon követi a film

A stáb elsősorban arra kíváncsi, hogy utazásai során Thunberg milyen környezeti tudatformáló tevékenységeket végez, hogyan szólítja meg az embereket, hogy álljanak ki a klímavédelem ügyéért, és hogyan gyakorol nyomást a világ vezetőire.

Greta Thunberg: „Még semmit sem tettünk a klímaváltozás ellen”

Greta Thunberg a davosi Világgazdasági Fórum éves találkozójának nyitónapján megtartott teltházas vitán kijelentette, hogy még mindig nem történt konkrét cselekvés a klímaválság megfékezése érdekében – írja a . „Szinte semmi nem történt” – válaszolta a svéd aktivista a Fenntartható út kialakítása közös jövőnk felé című konferencián fiatal aktivisták előtt arra a kérdésre, hogy mi történt a 2018 augusztusa óta eltelt 18 hónapban, amikor elkezdte pénteki klímasztrájk-sorozatát.

A BBC szerint a sorozat Thunberg felnőtté válását is nyomon követi, ahogy továbbra is szembeszáll a cselekvés hiányából fakadó következményekkel. Ezen kívül a nézők bepillantást nyerhetnek a szenvedélyes beszédei megírásának folyamatába is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A klímaváltozás jelenleg korunk legnagyobb problémája. Épp itt volt az ideje, hogy egy hiteles sorozat készüljön ennek a rendkívül összetett témának a tudományos hátteréről és a tényekről. Hatalmas megtiszteltetés, hogy Greta elfogadta a felkérést, és bemutathatjuk, milyen is egy globális ikon, a föld egyik legismertebb személyiségének élete testközelből[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Rob Liddell, a sorozat executive producere.

A Thunberg-jelenség megfilmesítése

Thunberg 2018-ban vált a klímaváltozás elleni mozgalom élharcosává. Ekkor kezdett sztrájkolni, hogy a svéd kormány hathatósabb lépéseket tegyen a klímavészhelyzet megfékezése érdekében. Azóta világszerte többmillió fiatal csatlakozott pénteki iskolai sztrájkjához, vezette a 2019 szeptemberi, eddigi legnagyobb globális klímatüntetést. Tartott jónéhány emlékezetes beszédet, és a Time magazin az Év Emberének választotta 2019-ben.

Greta Thunberg: “A globális klímasztrájk-mozgalom nem ért el semmit”

Az elmúlt egy évben a lelkesedésen túl nem történt semmi a felmelegedés megfékezésére, a globális klímasztrájk-mozgalom “nem ért el semmit,” jelentette ki a Greta Thunberg Madridban, ahol az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 25. ülését tartják.

Tavaly szeptemberben két hét alatt átkelt az óceánon, hogy részt vegyen New Yorkban az ENSZ Klímacsúcson. Majd szintén károsanyag-kibocsátásmentes, napelemekkel és víz alatti turbinákkal felszerelt vitorláson „stoppolt” vissza Európába, ezúttal Madridba, ahol az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének ülését tartották. Végül Davosban a Világgazdasági Fórumon zárta az évet.

‪School strike week 75. Davos! ‬ ‪#fridaysforfuture #climatestrike #schoolstrike4climate ‬

No Description

Nem a BBC az első csatorna, amely Thunbergről és a tevékenységéről forgat. A Hulu még tavaly decemberben jelentette be, hogy a svéd tinédzser világjelenséggé válásáról készít dokumentumfilmet. Arról még nincsenek pontos információk, hogy melyik filmet mikor tervezik bemutatni. Annyi tudható egyelőre, hogy a Hulu idei premierre számít.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.