Gyermekkorban szexuális erőszakot elszenvedő nő vall arról, milyen nehézségekkel szembesül intim kapcsolatában

A gyerekkorban elszenvedett, kezeletlen traumák, mint a szexuális erőszak, végigkísérhetik a felnőtt életet is.

Az erőszak hosszú távú hatása

Lady Gaga év elején vallott arról Oprah Winfrey műsorában, hogy jópár éve, 19 éves korában megerőszakolta egy ismerőse. Az énekesnő szerint a feldolgozatlan trauma miatt súlyos PTSD alakult ki nála. A The Guardian olvasói rovatába egy hétköznapi nő vallomása érkezett, aki 14 évesen szenvedett el erőszakot. Arról mesél, hogy a mai napig nem képes hosszú távú párkapcsolatot kialakítani és boldogan megélni az intim együttléteket.

megeroszakolt no
/ Fotó: Alamy

„Amióta 14 éves koromban megerőszakoltak, a szex zavarba ejtő, gyakran erőszakos és kellemetlen, beteljesületlen esemény számomra. Pedig a külvilág szerint mindenem megvan: biztos munkahelyem és olyan munkám, amiben jól teljesítek, egy rendes exférj és két gyönyörű gyerek” – írja a névtelenséget kérő olvasó.

17 éves lány megerőszakolása miatt ismét bíróság elé állhat a börtönben lévő Harvey Weinstein

A Jane Doe néven beadott keresetben négy, ma már 70, 43, 38 és 35 éves nő követel kártérítést szexuális erőszak és zaklatás címén a bukott filmmogultól, valamint testvérétől, Bob Weinstein től, mondván utóbbi elősegítette, hogy annak idején Miramaxnál elhallgassák az ilyen eseteket, lehetővé téve a zaklatások folytatását, írja a .

Hozzátette, „ennek ellenére, amikor intim kapcsolatba kerülök valakivel, akkor azt érzem, hogy szégyenkezem, nem tudok önmagam lenni és eltitkolom, mi történt velem.”

Ördögi kör

Elkezdett találkozgatni egy idősebb férfival nemrég, akit négy éve ismert meg. Akkor visszautasította a közeledését, aminek még most sem tudja az okát. Most meg ő kereste meg. Azt hitte, ha elmondja neki, hogy gyerekkorában megerőszakolták, akkor tisztelettel és óvatosan bánik majd vele.

“Nem így történt. Az együttlétet erőszakosnak találtam. Az orális szex alatt úgy elkeseredtem, hogy a terhességek miatt meggyengült hólyagomat nem bírtam visszatartani és bepisiltem” – írja.

A láthatatlan ember sztárja, Elisabeth Moss a családon belüli erőszak ellen szólalt fel

Elisabeth Moss nem a szívmelengető szerepeiről ismert. A láthatatlan ember című lélektani horrorban Ceciliát alakítja, aki igyekszik megszökni abból a házból, ahol az exe terrorizálja őt. A film egy HG Wells-sci-fi újragondolása. A férfi halála után, a nő mégis úgy érzi, hogy nem halt meg, hanem láthatatlanná tette magát, és tovább zaklatja őt, amit Cecilia környezete nem igazán hisz el a nőnek.

„Egy héttel ezután már nem kezdeményezett. Racionálisan megértem, hogy mennyire nem normális, ami történt, mégis, nagyon erősen azt érzem, hogy magamra hagytak” – fakad ki a nő. Mint írja, amiért még ijesztőbb ez az egész, az az, hogy egyre csak ugyanezt a kört futja a végtelenségig. Mintha a gyerekkorában elszenvedett erőszak ennek a mintának a csapdájában tartaná fogva, amit ő tudat alatt újra és újra felállít maga ellen.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mindennél jobban szeretnék egy harmonikus, biztonságot nyújtó és szeretetteljes kapcsolatot. Szeretném, ha valakivel végre lehetne orgazmusom, amit még sosem tapasztaltam. Az én példám is azt bizonyítja, hogy mennyire nehéz a gyerekkori erőszaktól szabadulni. Attól félek, hogy sosem érhetem el, amire vágyom[/perfectpullquote]

– zárta olvasói levelét a nő.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból