Követem Közélet Parti Nagy Lajos, Hernádi Judit, Radnóti Sándor, Kemény István,...

Parti Nagy Lajos, Hernádi Judit, Radnóti Sándor, Kemény István, Mécs Imre egy-egy mondattal demonstrált a hajléktalanságban élők védelmében

Promóció

Október 15-én, hétfőn lépett hatályba a szabálysértési törvény legutóbbi módosítása, amely minden eddiginél szigorúbban bünteti a közterületen élő hajléktalan embereket – írja a Magyar Narancs.

Promóció
- Advertisement -

A 2018 nyarán módosított Alaptörvény kimondja: „tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás”.

Október 14-én, vasárnap délután kortárs írók, színészek, rendezők, riporterek és civilek közösen tiltakoztak Egy mondat. címmel. Az akció szervezői kortárs magyar írókat, költőket, színpadi szerzőket és dalszövegírókat kértek meg arra, hogy egyetlen mondatban reagáljanak a módosított Alaptörvény inkriminált mondatára.

Egy mondat. címmel tiltakoznak írók, mint Parti Nagy Lajos (j), Peer Krisztián (k), Radnóti Sándor (b) a hajléktalanok kriminalizálása ellen / Fotó: Németh Dániel

A Város Mindenkié felhívására több mint hetven kortárs magyar író (köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna, Lackfi János) küldte el nekünk „egy mondat”-át. Ezeket a mondatokat táblákra írjuk. A táblákat írók színészek, rendezők, riporterek, civilek stb. fogják tartani (köztük Bombera Krisztina, Fliegauf Benedek, Hernádi Judit, Parti Nagy Lajos, Mécs Imre, Sándor Erzsi).  Az „Egy mondat”-ok az esemény Facebook-oldalán olvashatóak.

A Parfüm és további 5 zseniális film, ami német regény alapján született

A kívül számos olyan világhírű film készült, amelyek német írók könyvének adaptációi. Ezekből szemezgettünk, hogy megmutassuk a kedvenceinket. Kritikusok szerint A tengeralattjáró “az egyik legnagyobb háborús film.” Wolfgang Petersen német rendező 1981-es mozija Lothar-Günther Buchheim könyvén alapul. A mozis darab cselekménye a második világháborús német tengeralattjáró precízen elkészített hű másolatán játszódik.

A kormány 2010 óta kriminalizálja a közterületen élő hajléktalan embereket, miközben semmit nem tesz a hajléktalanná válás megelőzéséért – véli az AVM. Az Alaptörvény 7. módosításával az eddiginél általánosabb módon tiltják be ismételten a köztéri hajléktalanságot, ezzel szabad utat engedve annak, hogy október 15-étől szélesebb körű rendészeti eszközökkel üldözzék a legelesettebb embereket.

Egy mondat. címmel tiltakoznak írók, színészek, aktivisták, mint Parti Nagy Lajos, Kemény Istávn, Hernádi Judit a hajléktalanok kriminalizálása ellen / Fotó: Németh Dániel

A hétfőn hatályba lépő törvény szerint, ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja. A törvény értelmében, ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, vagy első felszólításnál a hajléktalan ember nem hagyja el a helyszínt, nem megy be szállóra, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe veszik az illetőt, ezt követően pedig a bíróság dönthet az azonnali elzárásról is.

Az eljárás során az érintettek ingóságait elveszik, a „tárolhatatlan dolgokat” megsemmisítik, a procedúráról pedig a kormányzati szándék szimbolikus lenyomataként „megsemmisítési jegyzőkönyvet” készítenek.

A hétfőn hatályba lépő törvény szerint, ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja. A törvény értelmében, ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, vagy első felszólításnál a hajléktalan ember nem hagyja el a helyszínt, nem megy be szállóra, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe veszik az illetőt.

Egy mondat. címmel tiltakoznak írók, színészek, aktivisták, mint Parti Nagy Lajos, Kemény Istávn, Hernádi Judit a hajléktalanok kriminalizálása ellen / Fotó: Németh Dániel

Ezt követően pedig a bíróság dönthet az azonnali elzárásról is. Az eljárás során az érintettek ingóságait elveszik, a „tárolhatatlan dolgokat” megsemmisítik, a procedúráról pedig a kormányzati szándék szimbolikus lenyomataként „megsemmisítési jegyzőkönyvet” készítenek.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3