Hallgasd meg Freddie Mercury és David Bowie különálló vokálját 1981-ből!

A legendás Queen együttes David Bowie énekessel találkozott és ennek eredményeképpen született meg a ’80-as évek egyik legnagyobb slágere.

A brit Queen együttes 1981 nyarán a Hot Space album egy új dalának rögzítése miatt utazott a svájci Mountain Stúdióba, ahol David Bowie szintén ekkorra ütemezte a Párducemberek (Cat People) főcímdalának felvételeit. Egy idő után Bowie csatlakozott a népszerű együtteshez. Az eredeti ötlet az volt, hogy a “Cool cat” számhoz fog háttér vokálozni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]David átjött hozzánk egyik este és elkezdtünk más előadók számait énekelni poénból, dzsemmelésként. Végül David felvetette, hogy írnunk kellene egy közös számot [/perfectpullquote]

– mondta Roger Taylos a Queen dobosa, Mark Blake Queen-ről szóló könyvében.

Ezután kezdődött el egy közel 24 órás maratoni munkafolyamat, amely még a tudatmódosító szerek fogyasztását sem nélkülözte. A dal John Deacon basszusgitár vonalára épült, de gyakorlatilag Mercury és Bowie írták.

Minden várakozást felülmúlt a Queen életéről készült életrajzi dráma – tarolt a Bohém rapszódia

Rami Malek, akinek a neve a Mr. Robot című sorozatból lehet ismerős, annyira élethűen alakítja Freddie Mercuryt, hogy a Bohém rapszódiát kikiáltották minden idők második legjobban debütáló zenei filmjének. Ennél már csak a 2015-ben bemutatott Egyenesen Comptonból ( Straight Outta Compton) című, szintén életrajzi dráma teljesített jobban, több mint 60 millió dolláros bevétellel.

Bowie ragaszkodott, hozzá, hogy Ő és Mercury ne hallják egymás éneklését, hanem a végén kerüljön összevágásra a kettőjük hangja. A dal címe eredetileg People on Streets lett volna, de Bowie szerette volna ezt megváltoztatni  így a Under pressure címen ismerte meg a világ a mára klasszikussá vált számot.

Under Pressure (A-Capella) – Only Vocals

No Description

A dal végső verziójának összevágása nem ment teljesen zökkenőmentesen. Bowie ragaszkodott hozzá, hogy jelen legyen a vágásnál, és addig folytatott heves vitákat Mercuryval, amíg mindketten elégedettek nem lettek a végeredménnyel. Néhány improvizáció – köztük Mercury a dal bevezetőjében hallható emlékezetes halandzsája – is belekerült a végső változatba.

Queen – Under Pressure (Official Video)

Taken from Hot Space, 1982. Click here to buy the DVD with this video at the Official Queen Store: http://www.queenonlinestore.com The official ‘Under Pressu…

A kreatív vita jót tett a zenei anyagnak, hiszen a brit toplisták élére került 1981-ben, később pedig a ’80-as évek 100 legjobb dala közé került a VH1 toplistáján.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból