Hallgatom Hallgasd meg Freddie Mercury és David Bowie különálló vokálját...

Hallgasd meg Freddie Mercury és David Bowie különálló vokálját 1981-ből!

Promóció

A legendás Queen együttes David Bowie énekessel találkozott és ennek eredményeképpen született meg a ’80-as évek egyik legnagyobb slágere.

Promóció
- Advertisement -

A brit Queen együttes 1981 nyarán a Hot Space album egy új dalának rögzítése miatt utazott a svájci Mountain Stúdióba, ahol David Bowie szintén ekkorra ütemezte a Párducemberek (Cat People) főcímdalának felvételeit. Egy idő után Bowie csatlakozott a népszerű együtteshez. Az eredeti ötlet az volt, hogy a “Cool cat” számhoz fog háttér vokálozni.

David átjött hozzánk egyik este és elkezdtünk más előadók számait énekelni poénból, dzsemmelésként. Végül David felvetette, hogy írnunk kellene egy közös számot

– mondta Roger Taylos a Queen dobosa, Mark Blake Queen-ről szóló könyvében.

Ezután kezdődött el egy közel 24 órás maratoni munkafolyamat, amely még a tudatmódosító szerek fogyasztását sem nélkülözte. A dal John Deacon basszusgitár vonalára épült, de gyakorlatilag Mercury és Bowie írták.

Minden várakozást felülmúlt a Queen életéről készült életrajzi dráma – tarolt a Bohém rapszódia

Rami Malek, akinek a neve a Mr. Robot című sorozatból lehet ismerős, annyira élethűen alakítja Freddie Mercuryt, hogy a Bohém rapszódiát kikiáltották minden idők második legjobban debütáló zenei filmjének. Ennél már csak a 2015-ben bemutatott Egyenesen Comptonból ( Straight Outta Compton) című, szintén életrajzi dráma teljesített jobban, több mint 60 millió dolláros bevétellel.

Bowie ragaszkodott, hozzá, hogy Ő és Mercury ne hallják egymás éneklését, hanem a végén kerüljön összevágásra a kettőjük hangja. A dal címe eredetileg People on Streets lett volna, de Bowie szerette volna ezt megváltoztatni  így a Under pressure címen ismerte meg a világ a mára klasszikussá vált számot.

Under Pressure (A-Capella) – Only Vocals

The song Under Pressure of Queen A-Capella Realized in 1981 from album “Hot Space”

A dal végső verziójának összevágása nem ment teljesen zökkenőmentesen. Bowie ragaszkodott hozzá, hogy jelen legyen a vágásnál, és addig folytatott heves vitákat Mercuryval, amíg mindketten elégedettek nem lettek a végeredménnyel. Néhány improvizáció – köztük Mercury a dal bevezetőjében hallható emlékezetes halandzsája – is belekerült a végső változatba.

Queen – Under Pressure (Official Video)

Taken from Hot Space, 1982. Click here to buy the DVD with this video at the Official Queen Store: http://www.queenonlinestore.com The official ‘Under Pressure’ music video. Taken from Queen – ‘Greatest Video Hits 2’. Subscribe to the official Queen channel Here https://Queen.lnk.to/Subscribe Watch more: https://Queen.lnk.to/OfficialMusicVideos About Queen: Welcome to the official Queen channel.

A kreatív vita jót tett a zenei anyagnak, hiszen a brit toplisták élére került 1981-ben, később pedig a ’80-as évek 100 legjobb dala közé került a VH1 toplistáján.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3