Mit lehet tenni, ha a Flexible Juice és Hó Márton egy hónapon belül jelentetik meg az új albumaikat? Adekvát a válasz: közös lemezbemutatót szervezni nekik az Aurórába, ahová ráadásul még az LP-debüt előtt álló, ugyanakkor már elég népszerű, sok helyen megfordult zenekart, a METEO-t is meghívják.

Márton, de nem Hó

A pesti underground szcéna (már ha beszélhetünk underground kultúraközvetítésről, amikor a YouTube-on és a Bandcampen pár kattintással szinte minden elérhető) egyik legismertebb alakja, Hó Márton ezúttal nem a Jégkorszak-formációval adott ki új albumot. A Befejezetlen lemezt egyedül készítette elég lo-fi módon: stúdió és producer nélkül, otthon vette fel a tíz dalt tartalmazó virtuális korongot.

A koncert után egy rögtönzött interjúban azt mondta, hogy a címben a befejezetlen szót nem allegorikusan kell érteni, mert ezek a számok a jelenlegi formájukban egy készülő Jégkorszak-album vázlatainak tekinthetők.

Mintha csak a gitár- és éneksávot csinálta volna most meg, amelyekhez később több hangszer is csatlakozhat. Ettől még önmagában szintén megállja a helyét, a későbbiektől függetlenül is hallgatható befejezetlen egészként a huszonöt perces játékidejű lemez.

Hó Márton. Nv
Hó Márton / Fotó: Németh Viola

Hó Márton koncertje bőven fél tíz után kezdődött a meghirdetett kilenc óra helyett, de kellett is a késés, mert a közönség szintén ráérősen gyülekezett. Volt, aki ült, volt, aki közelebb merészkedett a színpadhoz; a hang szempontjából ez azonban teljesen mindegynek tűnt: a pince akusztikája kiváló, és a keverőpultos is értette a dolgát.

A hangzásra semmi panasz nem lehetett, sőt szerintem sokkal jobban szóltak az egy szál gitárral előadott dalok élőben, mint felvételről.

A Jégkorszakkal megismert számok is (Hello, Purgatórium!, Folyamatosan le vagyok maradva, 1981) működtek csak akusztikusan. Nem hiányzott se a basszus, se egy második gitárszólam: Hó Márton az Időrablók-feliratú pólójában úgy fogta le az akkordokat, hogy azok telt hangzást adjanak, meg amúgy van annyira képzett előadó, hogy egyedül is ébren tartsa egy pincényi ember figyelmét.

Hó Márton – Senki Se Tenger Auróra 2017.11.10.

http://www.szorfdeszka.hu/2017/1110hfm/ Hó Márton – Senki Se Tenger Auróra 2017.11.10.

Hagyjuk már a címkéket

Maximum az űrből látszódó kék bolygóra kalandoztunk el néha, amit háttérként vetítettek.

Unalmas, hogy mindenre próbáljuk ráhúzni a nemzedékes kategorizálást Bret Easton Ellistől kezdve a Garázsmenetig (Fehér Renátó első kötetea szerk.), de valószínűleg okkal merülnek fel az ilyen lehetőségek.

23376517 1608670085842464 1495432766197777022 N
Hó Márton / Fotó: Szörfdeszka

Ez Hó Mártonnál is igaz, amikor az 1981-ben azt énekli, hogy „Mi vagyunk az elcseszettek / ünnepelnünk kellene / mi vagyunk azok, az elcseszettek”, ezért a koncert utáni interjúban szóba jött a dalszerző viszonya az ilyen, kvázi megbélyegzéshez. Hó Márton persze visszakozik, és az iróniát emeli ki mint a távolságtartás eszközét a szószóló szerepétől. Az viszont tagadhatatlan, hogy pont az irónián keresztül körvonalazódik mégis valami közös, a mostani generációra jellemző tapasztalat: a szuperhősök nem érnek rá.

Egy magyar Bob Dylanra most már szerintem nincs szükség, hanem inkább egy magyar Neil Youngra, aki már a nagy életigazságok és a feszes, komoly mondanivaló helyett inkább ironikusan tekint önmagára

– mondta Hó Márton, aki a Gustave Tigernek írt Senki se tengerrel zárta a fellépését.

Hajlik-e az új gyümölcslé?

Az egy ideiglenes égen át kapcsán már beszélgettünk a Flexible Juice-zal. Számos kérdésre választ kaptunk, kivéve arra, hogy élőben fognak-e olyan jól, esetleg jobban szólni, mint a lemezen. Dobgéppel kicsit kevesebb a hibalehetőség egy koncerten, mivel nehéz javítani egy-egy elcsúszást a ritmusban. Meg hát őszintén: egy hús-vér ütőssel azért könnyebb az élet, ha sikerült a dobszerkót betömni egy Suzuki hátuljába. Nekem volt egy olyan megérzésem, hogy az Aurórában túl tudják szárnyalni az album hangzását, elvégre ismerik már a pince akusztikáját, nem idegen számukra a színpad.

23517654 1608670092509130 1385934031509337743 N
Flexible Juice / Fotó: Szörfdeszka

Igazam lett. Már az első pár dal után világossá vált, hogy hajlik a gyümölcslé egy magával ragadó produkció felé: Zsike basszusa a Se páncél, se lézereken jó ráhangolódás volt a későbbiekre. A koncepció szerint egy új dalt egy régi követett, így majdnem sikerült az egész ideiglenest eljátszani, azt hiszem, csak a My Spaceship’s Waiting For You és a 357 maradt ki egyedül – pedig az utóbbit el tudtam volna képzelni egy hatásos, a koncert tempóját megakasztó átvezetőként az ismertebb számuk között.

Flexibe Juice – Más-más Auróra 2017.11.10.

http://www.szorfdeszka.hu/2017/1110hfm/ Flexibe Juice – Más-más Auróra 2017.11.10.

Az Ágyúszónak is hasonló szerepet gondoltam az elsodró ereje miatt, főleg, ha megtoldották volna még a végét pár percnyi zajos őrjöngéssel, mint amikor az énekes-gitáros Kaszi a közönség közé sétált gerjedő gitárjával.

Sajnos nem vitték el ilyen irányba, pedig az Ágyúszóban több lehetőség van, mint amennyi a rövidsége miatt tűnik, de bele kell még jönnie a zenekarnak az új dalok előadásmódjának kiismerésébe, ahogy Kaszi is mondta a koncert után.

Kiemelném még az Allegória: nofollow, noindex számon Zsike énekét és Kaszi gitártémáját egyaránt. Ezen érződik leginkább az az összeszedettség és ötletesség, amely az egy ideiglenes égen átot az eddigieknél letisztultabb lemezzé teszi.

Shoegaze. Nv
/ Fotó: Németh Viola

A régiek közül a Rád unt már (ami egyébként elfért volna a ’90-es évek elején bármelyik Pavement- vagy Sebadoh-lemezen) refrénje („hadd maradjon még ma estére / nem aludhat az utcán”) és a kihagyhatatlan más-más „de hagyj megszólalni másokat is” sora szólt igazán érzékenyen.

Az új album sötétebb hangzását jól ötvözték a popos „slágerekkel”, amelyek azért a még a kontraszt ellenére is távol állnak a rádióbarát jelzőtől.

Ennek ellenére a visszatapsolás elmaradt, így a Kim Dealt nem hallhattuk, pedig pazar zárás lett volna.

METEO: Csak a fülemnek tetszett?

A METEO ahhoz az irányhoz tartozik (Ivan and the Parazol, Middlemist Red, Deep Glaze), amely az elmúlt években egy nagy űrt tudott kitölteni a magyar gitárzenében. Habár még csak egy EP-t adtak ki, 18 címen 2015-ben, hamarosan bizonyára nagylemezzel is debütálnak.

23472434 1608670089175797 5176015646267199105 N
/ Fotó: Szörfdeszka

Már most eljátszottak pár olyan dalt a készülő korongról, amelyek valószínűleg senkiben sem hagytak kétséget az önmagát noise popként definiáló fiatal zenekar tehetségéről és a bennük rejlő lehetőségekről. Engem a The Stones Roses-ra és az Adorables-re emlékeztettek leginkább a pszichedelikus, de popos hangzás miatt.

Megérdemelt volt a visszatapsolás, hogy a kvintett az Ordinary Love-val zárja az estét. Külön dicséret illeti a METEO-t, ők tudták igazán bevonni a közönséget, mondjuk az ő zenéjük volt a legtáncolhatóbb.

Ahogy a koncertek előtt beszélgettem pár ismerőssel, úgy tűnt, hogy elég nagy húzónévnek számított aznap a zenekar: többen jöttek le az ő fellépésükre, mint a Juicéra és Hó Mártonéra.

Meteo Auróra 2017.11.10.

http://www.szorfdeszka.hu/2017/1110hfm/ METEO Auróra 2017.11.10.

Viszont szerintem az utóbbiak érdekesebbek voltak. A METEO „csak” a fülemnek tetszett, a másik kettő, nem annyira technikás zenekar mélyebb, továbbtartó benyomásokat tett rám.

Rajtuk még a pár rosszul lefogott akkord vagy a néhol hamis ének sem ronthatott semmit, annyira lendületes volt a setlistek dinamikája.

Persze a kis színpadot talán kreatívabban tudja felhasználni egy szóló előadó vagy egy duó, mert nagyobb a mozgásterük. Az is számíthatott, hogy Hó Márton és a Flexible az új lemezek mutatták be, ezeket a dalokat eddig nem sokszor, vagy először játszották, tehát nagyobb volt az izgatottság a kisebb közönség ellenére. Kíváncsi vagyok, mennyire dübörögnek majd Maximék az LP-debüt után. Ami valószínűleg még idén megjelenik.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.