Hogyan lett vége? A Heti Válasz egy évvel ezelőtti bezáratásának igaz története címmel emlékeznek meg/vissza a Heti Válasz volt munkatársai az egy évvel ezelőtti bezárásra és annak okaira.

A bezáratás igaz története

Nagy lélegzetvételű cikkben emlékeznek vissza/meg a Heti Válasz egykori újságírói az egy évvel ezelőtti bezárásról és annak okairól. Borbás Barna, a Heti Válasz volt és a Válasz Online jelenlegi újságírója azt írja, 2018-ban Nyerges Zsolt, a lap volt tulajdonosa (Simicska egykori bizalmasa) állítlag utasításba adta a lapvezetésnek, hogy kezdeményezzen csődeljárást a cég ellen.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Inkább utasításba adta a lapvezetésnek, hogy kezdeményezzen csődeljárást. Már ott és akkor tudtuk, hogy ez nonszensz. A kiadónak likviditási gondjai voltak, de nem volt valódi csődhelyzetben, amit jól mutat, hogy még nyáron is tudott fizetést adni; akkor, amikor a tulajdonos már egy fillért sem tett a kasszába. Az áprilisban leadott vészjelzésünkre nőni kezdett az értékesített példányszám (a Gyárfás–Fenyő-ügyről szóló exkluzív címlapsztorink kétéves eladási rekordot döntött), így végül a nyomatott verzió leállításának pillanatában a Heti Válasz volt – a HVG után, a 168 óra előtt – a második legtöbb értékesített példánnyal rendelkező országos közéleti hetilap a hivatalos MATESZ-adatok szerint. És – mint fentebb írtam – elkészültek a tervek a kiadó nullszaldóssá tételére[/perfectpullquote]

– így emlékeznek vissza a tavaly júniusi esetre a volt munkatársak.

Heti Válasz Bezárásának Okai Válasz Online 1
Az Egykori Heti Válasz Címlapja

Borbás cikkében kiderül, hogy ha meg akarták volna menteni a lapot, sikerült volna, hiszen lett volna, aki megvette volna a kiadói jogokat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Magyar Nemzetet statáriálisan bezárták, de a Heti Válasz pár kegyelmi hétig valóban eladó volt. Jöttek is vevőjelöltek, köztük szélhámosok és politikai megbízottak, de valódi értékalapú befektetőjelöltek is. A pletyka igaz: köztük volt az amerikai magyar milliárdos Thomas Péterffy is. Ő lényegében el is kötelezte magát a lap mellett, de fontos emberek meggyőzték, hogy belpolitikai okokból nem jó ötlet megvenni a Heti Választ. Ez történt a többi komoly érdeklődővel is: ilyen vagy olyan csatornán, de mindenkivel tudatták, hogy ez a befektetés szembemegy a politikai akarattal. És közben vészesen fogyott az idő: a június 4-i hétvégére derült ki, hogy nincs tovább előre. Elkezdődött a vagyontranszfer Simicska Lajos és Nyerges Zsolt között, és utóbbi már nem adta a lapot. Senkinek. Semmilyen áron[/perfectpullquote]

– mondták a munkatársak.

Véglegesen megtörtént a hatalomátvétel, Mészáros Lőrinc bizalmasához kerülhet a TV2-t birtokló MBC

A G7 gazdasági portál információi szerint Tima János kinevezésével egy időben lemondott tisztségéről az igazgatóság két, a néhai Andy Vajna embereként számon tartott tagja, Tremmel Zoltán és Kovács Andrea. Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról. A Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra.

Borbás szerint hamis az a feltételezés, hogy a befektetések meghiúsulásának anagi oka volt. Mint írja a Válasz Online újságírója, azokban a hetekben a gazdasági osztály több forgatókönyvet dolgozott ki a lap nyereségessé tételére. Akadt a tervek között olyan is, hogy a szerkesztőség veszi meg a kiadói jogokat. A cikk állítása szerint Nyerges ezt nem engedte.

Ki az a Kovács Ildikó?

Felidézik Kovács Ildikó ügyvezetői kinevezését és annak fogadtatását is. Miután tavaly nyáron lemondott Borókai Gábor, a lap volt főszerkesztő-ügyvezetője, Kovács érkezett a Heti Válasz Kft. élére.

Heti Válasz Borókai Gábor Főszerkesztő
Borókai Gábor, A Lap Volt Főszerkesztő-Ügyvezetője

Borbásék szerint még a gazdasági és közéleti témában jártas munkatársak sem tudták, ki Kovács Ildikó, aki a “bájosan antimenedzser kommunikációja” ellenére ügyvezető lett úgy, hogy “kissé fésületlen bemutatkozó beszédében mindenekelőtt elnézést kért”. Hozzátették, “ritkán tapasztalt egyenességgel kifejtette, nálunk jobban csak ő van megilletődve, ugyanis még csütörtök délután sem tudta, hogy péntek délben itt ügyvezetőként mutatkozik be.”

Kovács a bemutatkozását követően illedelmesen megkérte a szerkesztőséget, hogy hagyjon abba mindenféle tartalom-előállítást, és a következő hétre már félig elkészült és betördelt digitális újságot se fejezze be: így maradt végül a XVIII. évfolyam (fél) 32. száma a fiókban, két írás kivételével.

A kivégzési parancs szent és sérthetetlen

Kovács intelmeit követően engedelmeskedtek a munkatársak, publikálták a bezárásról szóló közleményt a felületen.

Az Index szembemegy az Indamediával a véleményszabadságért

Magyarország legnagyobb blogtárhelye, a blog.hu teljesen eltűnt az Index i2 (második számú címlap) felületéről az Indamedia Zrt. döntése okán. A értesülései szerint nem szeretett volna látni a vezetőség közéleti és politikai tartalmú blogbejegyzéseket. A kormány az elmúlt években igyekezett számos sajtóterméket a maga oldalára állítani vagy megvásárolni, többek között a Médiatanács közreműködésével.

Nem sokkal később, szintén Kovács utasítására, a technikus kollégák letiltották a hozzáférést mindenkinek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Lázadozás, hangos szó nélkül szűnt meg dobogni a lapunk szíve 2018. augusztus 3-án. (…) Ez a lap sosem volt háborús övezet, mint a Hír TV, itt nem jelentek meg biztonsági őrök, nem volt kiket visszaültetni sem a főnöki, sem a szerkesztői székekbe. Ide nem tudott demonstratíven bevonulni senki. Mi az udvarias hóhért, Kovács Ildikót kaptuk[/perfectpullquote]

– számoltak be a munkatársak a történtekről.

Nem létezett a lap, mégsem rúgták ki őket

Egészen meglepő, de az is kiderül a cikkből, hogy idén februárig foglalkoztatták az újságírókat. Ez azért furcsa, hiszen valójában már nem is létezett a lap, egyáltalán nem volt hová írniuk a médiamunkásoknak.

Heti Válasz Bezárásának Okai Válasz Online
Heti Válasz Orbán Viktor Miniszterelnökkel A Címlapon

A lap elleni csődeljárásból végül felszámolási eljárás lett, ahol az állami bérgarancia alapból kellett kifizetni a munkatársak elmaradt fizetéseit.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Amikor idén februárban ismerősöknek meséltem, hogy a Heti Válasznak még mindig nincs vége, olyannyira, hogy minden dolgozó alkalmazott (persze fizetés nélkül) és a kirúgására vár, meredt szemekkel néztek rám. Pedig így volt: nem augusztus 3-án ért véget a történet. Sokkal később. A nyomtatott verzió leállítása (2018. június 7.) és a munkaviszonyunk megszűnése (idén február vége) közötti időszakra egyetlen jó kifejezés van: a danse macabre, haláltánc[/perfectpullquote]

– áll a visszaemlékezésben, ami a volt munkatársak által végül tavaly decemberben létrehozott Válasz Online felületén jelent meg.

Teljesen felszámolhatják a már most is központosított, kormányközelbe került megyei lapokat

A már eddig is központosított megyei lapokat felszámolhatják, mondta több érintett lap munkatársa és vezetője is a Népszavá nak. A lapnak az egyik alkalmazott elpanaszolta, hogy amikor az egyik női mosdóban elromlott a villany, ki kellett volna hívni egy szerelőt. A lapvezetés viszont nem tett semmit napokig, mert még nem kapták meg “fentről” a hozzájárulást.

A visszaemlékezésből egyébként kiderül, hogy a bezárt az újság munkatársai már jóval korábban arra készültek, hogy valami történhet a lapjukkal.

Ennek fényében elkezdték előre tervezni, mi történik, ha ez bekövetkezik, ennek köszönhetően tudták viszonylag gyorsan összehozni a Válasz Online-t.

Végül egyébként, mint az már ismert, a felszámolási eljárás alá került cégtől Mészáros Lőrinc emberei vették meg a lap archívumát. Fontos megjegyezni, hogy a volt újságírók próbálkoztak ennek megvásárlásával is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.