Akár olyan mindennapi szokások is fertőzésnek és baktériumoknak tehetnek ki minket, amiről véletlenül sem gondolnánk.

A Bright Side összegyűjtött néhány ártatlannak tűnő szokást, amelyek káros hatással vannak az egészségünkre.

1. Edények áztatása mosogatóban

Higienia.hibak .Egeszsegtelen.szokasok
A mosogató tökéletes környezet a baktériumok számára. A gyomor- és bélbántalmak elkerülése érdekében a mosogatót nemcsak mosogatás után, hanem élelmiszerrel, például halakkal, nyers húsokkal, tejtermékekkel, zöldségekkel való érintkezés után is ki kell mosni. Egy halom beáztatott edény egyszerű, de nem biztonságos megoldás.

2. Kézmosás forró vízzel

Higienia.hibak .Egeszsegtelen.szokasok.2
Egyes kutatók szerint a víz hőmérséklete nincs hatással a baktériumok elpusztítására. Ebben az esetben fontosabb a kézmosásra fordított idő: 5 másodperc alatt nem tisztítunk meg semmit, de 30 másodperc alatt elpusztíthatod az összes baktériumot a kezeden. A gyakori forró vízben való kézmosással csökkented a bőröd védőfunkcióit, és irritáció vagy bőrgyulladás léphet fel.

3. Hús és zöldség vágása ugyanazon a deszkán

Higienia.hibak .Egeszsegtelen.szokasok.3
Dr. Charles Gerba mikrobiológus azt állítja, hogy egy vágódeszka 200-szor több baktériumot tartalmaz, mint egy WC-ülőke, ezért nem biztonságos salátát vágni rajta. A nyers hús feldarabolása után a deszka szalmonellával és campylobacterrel szennyeződhet – ez az ételmérgezés két leggyakoribb oka. A megoldás az, hogy 2 különböző vágódeszkát használunk húsokhoz és zöldségekhez, és válasszunk üvegtáblát a fából készültek helyett.

4. Telefon táskában tárolása

Higienia.hibak .Egeszsegtelen.szokasok.4
Úgy tűnhet, hogy pénztárca vagy hátizsák egy szép és tiszta hely, ahol a telefonunk teljesen védett a környezettől, de ez nem igaz. A telefont jobb zsebben tartani és tokba tenni – így kevésbé szennyeződik baktériumokkal. Egy átlagos telefon 10-szer koszosabb, mint egy WC-ülőke. Jobb, ha minden nap nedves törlőkendővel töröljük át a telefonunkat.

5. Téli ruhák tisztítása tavasszal

Higienia.hibak .Egeszsegtelen.szokasok.5
Milyen gyakran döntesz úgy, hogy a kesztyűt és a sálat a szennyeskosárban hagyod? A szakemberek azt javasolják, hogy 1-2 hetente mossuk ki a sapkát, sálat és kesztyűt. Ezek a ruhadarabok gyakran érintkeznek a szánkkal és az orrunkkal. Csírákat halmoznak fel, és az immunrendszerünk gyengülhet, ha állandóan érintkezönk velük.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.