6 higiéniai hiba, amiről itt az ideje leszoknunk

A higiénia megőrzése a mindennapjaikhoz tartozik. Lehet ez az otthonunk, ruháink, kedvenceink és nem utolsó sorban saját testünk. Az alábbi tudnivalókat ajánljuk neked ennek elősegítésében.

Hogy egészségesek legyünk, nem elég a higiéniai szabályokat követnünk, de azokat pontosan is kell végrehajtanunk, máskülönben hatástalanok lesznek. 

Sokakat meg fog lepni, hogy alapvető dolgokat eddig teljesen rosszul csináltak a hétköznapjaikban. Érdemes ezekre is oda figyelni, ha esetleg eddig nem tettük volna.

 

Túl gyakran zuhanyzunk és fürdünk

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos
/ Fotó: Bright Side
Talán furcsán hangzik, de a túl gyakori mosdás éppen olyan káros, mint a túl ritka. Fertőzéskutatók szerint, ha túl gyakran zuhanyzunk, a bőr kiszárad, berepedezik, a sérüléseken keresztül pedig a kórokozók utat találnak maguknak. Szakértők azt javasolják, hogy napi egynél többször ne álljunk a zuhany alá.

Nem mosunk kezet, mielőtt használnánk a WC-t

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos1
/ Fotó: Bright Side
Baktériumok nemcsak a WC-n vannak, hanem az egész házban. Ez azt jelenti, hogy ha nem mosol kezet, mielőtt WC-re mész, a baktériumokkal teli kezeddel érsz hozzá a legintimebb részeidhez. Ez pedig különösen veszélyes. WC-zés előtt kezet mosni még fontosabb, mint utána!

Az ujjbegyünkkel nyomjuk meg a WC öblítőgombját

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos2
/ Fotó: Bright Side
A WC valószínűleg a lakás egyik leginkább szennyezett része. Megfigyelések szerint a WC leöblítése után 90 perccel több tucatnyi, baktériummal teli cseppecske még mindig megtalálható a felületén. Ezért próbáld meg ne az ujjbegyeddel, hanem csuklóddal vagy az ujjad hátoldalával megnyomni az öblítőgombot. Így ha kézmosás előtt még hozzáérsz valamihez, kevesebb baktériumot fogsz szétszórni.

Hosszú ideig használjuk ugyanazt a párnát

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos3
/ Fotó: Bright Side
A párna tökéletes telephely a poratkáknak és a penésznek. Ezek idővel az ember arcára is átköltözhetnek és szőrtüszőatkát vagy más egyéb bőrproblémákat is előidézhetnek. A poratkák képesek allergiát kiváltani, ami orrdugulással, a felső légutak duzzadásával, irritáltságával jár. A párnát ezért minden héten ajánlott kimosni, mégpedig legalább 40 fokon.

A háziállatunkkal alszunk

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos4
/ Fotó: Bright Side
Még éjjel sem szabad megfeledkezni a higiéniai szabályokról. Például nem javasolt megengedni, hogy a kutyánk vagy a macskánk az ágyunkban aludjon. Még a legápoltabb kis kedvencnek is rengeteg baktérium rejtőzik a szőrében. Nehéz elhinni, de vannak köztük olyanok, melyek bubópestist okozhatnak. Statisztikák szerint 1977 és 1998 között 23 fertőzéses eset volt, amikor házimacskákról került át ez a kórokozó emberekre és okozott halált.

Szappannal mosunk arcot

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos5
/ Fotó: Bright Side
Egyesek tévesen azt hiszik, hogy ha reggel és este megmossák az arcukat szappannal, akkor a bőrük makulátlanul tiszta lesz és megelőzhetik a pattanásokat. Valójában azonban a szappan éppen, hogy elzárja a pórusokat, azaz csak elősegíti a pattanások kialakulását. Ha ezt használod az arcodra, tönkreteszed a bőr természetes védőrétegét és a pH-szintjét is.

Ezek a tippek sokkban segíthetnek higiéniánk megőrzésében. Pár száz évvel ezelőtt még teljesen más fogalma volt az embereknek a higiéniáról ha egyáltalán ismerték ezt a fogalmat. Ha felkeltette figyelmedet és többet szeretnél erről tudni, ezt a cikkünket itt találod.

A Bright Side angol fordításával készült ez a cikk.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk