A higiénia megőrzése a mindennapjaikhoz tartozik. Lehet ez az otthonunk, ruháink, kedvenceink és nem utolsó sorban saját testünk. Az alábbi tudnivalókat ajánljuk neked ennek elősegítésében.

Hogy egészségesek legyünk, nem elég a higiéniai szabályokat követnünk, de azokat pontosan is kell végrehajtanunk, máskülönben hatástalanok lesznek. 

Sokakat meg fog lepni, hogy alapvető dolgokat eddig teljesen rosszul csináltak a hétköznapjaikban. Érdemes ezekre is oda figyelni, ha esetleg eddig nem tettük volna.

 

Túl gyakran zuhanyzunk és fürdünk

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos
/ Fotó: Bright Side
Talán furcsán hangzik, de a túl gyakori mosdás éppen olyan káros, mint a túl ritka. Fertőzéskutatók szerint, ha túl gyakran zuhanyzunk, a bőr kiszárad, berepedezik, a sérüléseken keresztül pedig a kórokozók utat találnak maguknak. Szakértők azt javasolják, hogy napi egynél többször ne álljunk a zuhany alá.

Nem mosunk kezet, mielőtt használnánk a WC-t

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos1
/ Fotó: Bright Side
Baktériumok nemcsak a WC-n vannak, hanem az egész házban. Ez azt jelenti, hogy ha nem mosol kezet, mielőtt WC-re mész, a baktériumokkal teli kezeddel érsz hozzá a legintimebb részeidhez. Ez pedig különösen veszélyes. WC-zés előtt kezet mosni még fontosabb, mint utána!

Az ujjbegyünkkel nyomjuk meg a WC öblítőgombját

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos2
/ Fotó: Bright Side
A WC valószínűleg a lakás egyik leginkább szennyezett része. Megfigyelések szerint a WC leöblítése után 90 perccel több tucatnyi, baktériummal teli cseppecske még mindig megtalálható a felületén. Ezért próbáld meg ne az ujjbegyeddel, hanem csuklóddal vagy az ujjad hátoldalával megnyomni az öblítőgombot. Így ha kézmosás előtt még hozzáérsz valamihez, kevesebb baktériumot fogsz szétszórni.

Hosszú ideig használjuk ugyanazt a párnát

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos3
/ Fotó: Bright Side
A párna tökéletes telephely a poratkáknak és a penésznek. Ezek idővel az ember arcára is átköltözhetnek és szőrtüszőatkát vagy más egyéb bőrproblémákat is előidézhetnek. A poratkák képesek allergiát kiváltani, ami orrdugulással, a felső légutak duzzadásával, irritáltságával jár. A párnát ezért minden héten ajánlott kimosni, mégpedig legalább 40 fokon.

A háziállatunkkal alszunk

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos4
/ Fotó: Bright Side
Még éjjel sem szabad megfeledkezni a higiéniai szabályokról. Például nem javasolt megengedni, hogy a kutyánk vagy a macskánk az ágyunkban aludjon. Még a legápoltabb kis kedvencnek is rengeteg baktérium rejtőzik a szőrében. Nehéz elhinni, de vannak köztük olyanok, melyek bubópestist okozhatnak. Statisztikák szerint 1977 és 1998 között 23 fertőzéses eset volt, amikor házimacskákról került át ez a kórokozó emberekre és okozott halált.

Szappannal mosunk arcot

Higieniai Hibak, Higieniai Tudnivalok, Higieniai Kisokos5
/ Fotó: Bright Side
Egyesek tévesen azt hiszik, hogy ha reggel és este megmossák az arcukat szappannal, akkor a bőrük makulátlanul tiszta lesz és megelőzhetik a pattanásokat. Valójában azonban a szappan éppen, hogy elzárja a pórusokat, azaz csak elősegíti a pattanások kialakulását. Ha ezt használod az arcodra, tönkreteszed a bőr természetes védőrétegét és a pH-szintjét is.

Ezek a tippek sokkban segíthetnek higiéniánk megőrzésében. Pár száz évvel ezelőtt még teljesen más fogalma volt az embereknek a higiéniáról ha egyáltalán ismerték ezt a fogalmat. Ha felkeltette figyelmedet és többet szeretnél erről tudni, ezt a cikkünket itt találod.

A Bright Side angol fordításával készült ez a cikk.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet