Tudósok szerint fiatalabb a Hold, mint azt korábban gondoltuk 

A korábbi elméleteket megcáfolva a tudósok új álláspontja szerint a Hold akár több millió évvel fiatalabb lehet. 

Kamasz égitest

A Science Advances folyóiratban pénteken közzétett kutatás szerint a Hold életkora akár 25 millió évvel fiatalabb lehet, mint azt korábban gondoltuk. 

moon
Kiderült, hogy a Hold fiatalabb, mint korábban gondoltuk / Fotó: Getty Images

A tudósok eddig úgy vélték, az égitest 4,51 milliárd éves. Új elméletük szerint azonban az igazság az, hogy sokkal fiatalabb, 4,425 milliárd éves. Mindez tisztázza azokat a rejtélyeket, amik a kialakulása körül keringtek, írja a Futurism.

Újabb kutatások

A leginkább elhíresült teória szerint egy Mars méretű kőzet tört össze a Földön, amely törmeléke végül megszilárdulva létrehozta a Holdat. A bolygónkat akkoriban még magmaóceán borította. Régebben a tudósok azt gondolták, hasonló magmaóceánnal rendelkezett a Hold is, ami ráadásul megközelítőleg ezer kilométer mély lehetett. Az ismert modellek szerint az égitest 35 millió év után szilárdult meg. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A modell eredményei azt mutatják, hogy a hold magma-óceánja hosszú életű volt és csaknem 200 millió évbe telt, hogy teljesen megszilárduljon a köpenyben[/perfectpullquote]

– mondta Maxime Maurice, a német Repülési és Űrközpont geofizikusa sajtóközleményben. Annak modellezésével, hogy az óceán által formált holdkőzetek összetétele hogyan változott az idő múlásával, a szakértők megállapították az égitest valódi korát. Az új kutatás szorosan kapcsolódik a Föld történetéhez is. A Hold feltehetőleg a Föld magjával körülbelül egy időben alakult ki.

Egy kozmetikai cég elkészítette a világűr illatát egy parfümben

Az emberiséget mindig is izgatta a kozmosz, a Holdra szállástól a bolygók születésének titkának felfedezéséig számos eredmény született már. Hamarosan pedig “beleszippanthatunk” a végtelen űr levegőjébe. Az asztronauták beszámolói szerint az űrséták után a szkafander különleges illatot áraszt, amely egyeseket égett húsra, puskaporra vagy éppen málnára emlékeztet.

Az utóbbi időben számos érdekes kutatás látott napvilágot. Nemrégiben telefoncsengés jellegű jelenséget észleltek a Föld légkörében, de bolygónk középpontjához közelítve egy ismeretlen kőzetstruktúrát is felismertek a túdósok. Továbbá számos asztronómiai vitát elrendezett a felfedezés, miszerint az univerzum valójában nem írható le buborékként, mint azt korábban feltételeztük. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból