Eladta a Honor okostelefon üzletágát a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég, hogy ezáltal kivonva a Honort az anyacégre vonatkozó amerikai szankciók hatálya alól, biztosítsa a márka túlélését – adta hírül a vállalat egy keddi közleményben.

Nagy a nyomás

A Honort a Shenzhen Zhixin New Information Technology nevű, a Huawei székhelyének otthont adó Sencsen város kormányzatának tulajdonában álló vállalat viszonteladókkal közösen alakított konzorciuma vásárolta meg. A Reuters információi szerint 15 milliárd dollárért adott tovább rajta a cég. A potenciális vásárlók között már legutóbb is felbukkant a Digital China Group neve, most a lap forrásai arról beszélnek, a brandet egy a Digtal China, illetve a Honor főhadiszállásának is otthont adó Sencsen kormányzata által vezetett konzorcium vásárolhatja meg.

Huawei Honor Eladas
/ Fotó: Shutterstock

Az adásvétel lezárultát követően a Huawei nem rendelkezik majd az új Honor cég egyetlen részvényével sem, és nem fog részt venni az üzlet további működtetésében, illetve a cég döntéshozásában – húzták alá a közleményben.

A Huawei fogyasztói ágazatára az elmúlt időszakban rendkívüli nyomás nehezedett

– fogalmaznak, a problémát a “mobiltelefonok üzletágában szükséges technikai elemek tartós elérhetetlenségének” tulajdonítva.

Több mint 70 millió Honort értékesítettek 2013 óta

Az Egyesült Államok májusban tovább szigorította a Huawei-jel szembeni korlátozásokat, ellehetetlenítve a kínai vállalat számára az amerikai szoftverek és technológiák beszerzését.

Kapcsolódó cikk

A Huawei szerint az eladás segíteni fog a Honor viszonteladóinak és beszállítóinak abban, hogy “túljussanak ezen a nehéz időszakon”.

A 2013-ban alapított Honor az eladások tekintetében mára a világ egyik legnagyobb mobiltelefon márkájává nőtte ki magát, évente mintegy 70 millió készüléket értékesítve.

Az Honor üzletág az elmúlt öt év során több mint 10 milliárd dollárnyi bevételt termelt a Huawei számára. Az eladásra vonatkozóan azonban nem közöltek pénzügyi részleteket.

Nem számítanak enyhülő szankciókra

Washington nemzetbiztonsági okokra hivatkozva léptetett életbe egyre több szankciót a Huawei-jel szemben tavaly óta, a kínai céget ugyanis azzal vádolja, hogy hozzásegíti a kínai államot a kémkedéshez. A Huawei tagadja az amerikai vádakat. A szankciók azonban súlyos csapást jelentettek a vállalat számára, hiszen például a Google szolgáltatásainak használatától elesve a Kínán kívüli vásárlók körében jelentősen csökkent a Huawei okostelefonok népszerűsége.

A vállalat a korlátozások bevezetése óta azon fáradozik, hogy kiváltsa a készülékei gyártásához használt amerikai termékeket.

Azonban a problémák súlyosságára utal, hogy Richard Yu, a vállalat fogyasztói ágazatának elnöke augusztusban közölte: hamarosan kifogynak az okostelefonok gyártásához használt csipekből.

Richard Yu Huawei Honor
Richard Yu, A Huawei Vezére / Fotó: Getty Images

Mindeközben a Huawei a felvásárlásból befolyó összegből saját brandje alatt futó okostelefonos részlegének megerősítésére – megmentésére – koncentrálhat, illetve segítheti függetlenedését az amerikai technológiáktól. Ez utóbbira hosszú távon is szüksége lesz, az elemzők szerint ugyanis Kína az Egyesült Államokkal való gazdasági viszonya Joe Biden elnökké választásával sem fog számottevően javulni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet