Az amerikai politika legfelsőbb köreiben az utóbbi években egymás után jelennek meg a bestseller státuszt garantáló leleplezések és memoárok. 

Bátorság és az érzelmek bevetése Hunter Biden könyvében

Áprilisban jelenik meg Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden memoárkötete, a Beautiful Things (Szép dolgok), írja a The Guardian.  

Hunter Biden Memoar Beautiful Things
Joe És Hunter Biden / Fotó: Nick Wass/Ap

Az 51 esztendős jogász és lobbista nyíltan vall korábbi kábítószerfüggőségéről és arról, hogyan sikerült leszoknia a drogokról. A cím egy olyan, az élet szépségeit hangsúlyozó kifejezésre utal, amelyet gyakran emlegettek egymás között testvérével, Beau-val, miután agydaganatot diagnosztizáltak nála.

Kapcsolódó cikk

A kötetről Stephen King és Dave Eggers mondott dicsérő szavakat.

King hangsúlyozta, hogy még az amerikai elnök fia sem úszhatja meg a szerhasználat okozta gyötrelmeket, valamint a magával ragadó, szívhez szóló olvasmány bátor szembenézését emelte ki. 

Eggers, a közösségi médiáról szóló egyik legjobb könyv, a Kör szerzője szerint a Beautiful Things kíméletlenül őszinte írás veszteségről, az emberek esendőségéről, a makacsságról, és a nehezen elnyert jóvátételről.

Hunter Biden az egyetlen az elnök első házasságából született három gyermeke közül, aki életben van. Naomi húgát és édesanyját 1972-ben vesztette el egy autóbalesetben, Beau Biden pedig 2015-ben halt meg. 

Biden fiának üzleti ügyei mindig is Donald Trump és a republikánusok érdeklődésének előterében álltak. A pénzügyeit az Igazságügyi Minisztérium is vizsgálta. 2014-ben bekerült az ukrán Burisma energetikai vállalat igazgatótanácsába, amikor apja Barack Obama alelnökeként a régió külpolitikáját irányította. Trump mindenképpen be akarta bizonyítani, hogy apja pozíciója révén nyerte el a kinevezést az ifjabb Biden, és megvádolták korrupcióval, alaptalanul. 2020 júniusában az ukrán ügyészség bejelentette, hogy a Burisma vállalat átvilágítása során nem találtak bizonyítékot Biden jogsértésére. 

A Képviselőház 2019-ben alkotmányos vádeljárás alá vonta Trumpot, miután tudomást szereztek arról, hogy nyomást gyakorolt az ukrán elnökre, hogy jelentse be, vizsgálat folyik Bidenék ellen. Trumpot végül felmentette a republikánus többségű Szenátus.

Politikai memoárok és leleplezés a legmagasabb körökből

2020 decemberében Hunter Biden megerősítette, hogy az Igazságügyi Minisztérium vizsgálja az adóügyeit, és beidézték, hogy tisztázza különböző vállalatokhoz fűződő kapcsolatait. William Barr legfőbb ügyész Trump kérése ellenére nem jelölt ki külön vizsgálóbizottságot Bidenék üzleti ügyeinek kivizsgálására. Hunter Biden tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.

Kapcsolódó cikk

Az amerikai politikában nem ritka, ha könyvet írnak a legmagasabb pozíciókba kerülő vezetők vagy rokonaik. Trump fia, Donald Trump Jr. két könyvet is kiadott, Triggered és Liberal Privilege (A liberális előjog) címmel. 

Michelle Obama bestseller önéletrajza, az Így lettem után a korábbi elnök, Barack Obama is a közönség elé tárta Egy ígéret földje című emlékiratában, hogyan élte meg elnöksége nyolc évét.

A Simon & Schuster kiadónál jelentek már meg Trump és konzervatív elemzők kötetei éppúgy, mint olyan Trump-ellenes sikerkönyvek. Ők adták ki a korábbi nemzetbiztonsági tanácsadó, John Bolton The Room Where It Happened  című leleplező írása, vagy a volt elnök unokahúga, Mary Trump pszichológiai portréját, a sokatmondó címével magyarul is megjelent Túl sok és sosem eleget.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet